Technische Universiteit Delft

Reservoir management
door M&C

Promotie van dhr. J.R. Rommelse: "Data assimilation in reservoir management"

19 januari 2009 | 15:00 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer Ir. J.R. Rommelse | wiskundig ingenieur, Nederland promotor 1 | Prof.dr.ir. J.D. Jansen CiTG
promotor 2 | Prof.dr.ir. A.W. Heemink EWI

Data assimilation in reservoir management

Het onderzoek, waarop dit proefschrift is gebaseerd, richt zich op het verbeteren van computermodellen waarmee water-, olie- en gasstromingen in ondergrondse reservoirs kunnen worden doorgerekend. Dit gebeurt door het integreren, ofwel assimileren, van meetgegevens in modellen die gebaseerd zijn op fysische principes. De afgelopen jaren is de ontwikkeling van oliewinningstechnologie snel gegaan. Putten kunnen tegenwoordig tot wel 10 km diep geboord worden, en niet alleen vertikaal, maar ook om een hoek, horizontaal of met aftakkingen. Bovendien kunnen er tegenwoordig ondergrondse kranen geïnstalleerd worden die van boven de grond geopend of gesloten kunnen worden en kunnen zeer geavanceerde sensoren onder de grond geplaatst worden. Deze technologie heeft de potentie om oliereservoirs veel efficiënter leeg te halen. Hiertoe moet de technologie wel verstandig benut worden, waarvoor een goed begrip van de ondergrondse fysische processen nodig is. De vele meetgegeven kunnen hieraan bijdragen, maar conventionele methodes zijn vaak erg ad hoc en niet berekend op de grote hoeveelheden data die tegenwoordig beschikbaar zijn. Goede "data assimilatie"-methoden zijn dus zeer belangrijk om in de nabije toekomst aan de groeiende vraag naar energie te kunnen voldoen.

Het doel van dit proefschrift is het toepassen van data assimilatietechnieken, uitgevonden en ontwikkeld in andere takken van onderzoek, in petroleum reservoir engineering, ze te modificeren om ze beter geschikt te maken voor hun nieuwe toepassing, en uit te zoeken hoe ze van dienst kunnen zijn om zowel productie data als seismische data te benutten om het beslissingsproces in petroleum reservoir management te ondersteunen.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 23 december 2008