Gemeente Boxtel


Oudercursus Pittige Pubers


Soms zit het even niet mee. Je vraagt je af waarom onze puber precies doet wat hij zelf wil? In Boxtel wordt daarom vanaf maandag 19 januari 2009 de cursus Pittige Pubers gegeven.


Link:
http://www.boxtel.nl/nieuws.php


Opvoedingsvaardigheden

Er wordt gewerkt met het uitgangspunt dat de vijf opvoedingsvaardigheden belangrijk zijn bij het voorkomen van risicovol en eventueel strafbaar gedrag. Daarbij gaat het om de volgende vaardigheden:


betrokkenheid

grenzen stellen

belonen

zicht houden

problemen oplossen

Na een kennismakingsbijeenkomst op maandag 19 januari volgen er nog 5 cursusbijeenkomsten telkens op maandagavond van 20.00 tot 22.00 uur op een nog te bepalen locatie. Danielle Korting en Jaqueline van den Dobbelsteen verzorgen de cursus.


In de zes bijeenkomsten van de cursus Pittige Pubers komen de volgende onderwerpen aan bod:


kennismaking en opvoedingsvaardigheden, maandag 19 januari

De avond start met een kennismaking. Daarna wordt besproken welke emoties bij ouders spelen naar aanleiding van het risicovolle of strafbare gedrag van hun kind. Ook komt aan de orde welke gereedschappen (opvoedvaardigheden) ouders hebben/gebruiken bij de opvoeding en welke ze willen versterken. Ouders krijgen een opdracht mee om zicht te krijgen op het netwerk van hun kind. 

opvoeden in de puberteit en toezicht houden, maandag 26 januari

De tweede cursusavond start met een korte terugblik op de bijeenkomst van 19 januari 2009. We kijken naar hoe de taak van ouders verandert wanneer het kind in de puberteit komt. Vervolgens bespreken we de opdracht. Hoe kunnen ouders de positieve invloed van vrienden versterken en negatieve invloed afzwakken.

Ook gaan we aan de slag met het verzamelen van zoveel mogelijk manieren en technieken waardoor ouders toezicht kunnen houden. De opdracht is het bijhouden van welke manieren ouders gebruiken om toezicht te houden.

praten = opvoeden, maandag 2 februari

De bijeenkomst op 2 februari 2009 begint met het bekijken van de opdracht. We bespreken het belang van praten met elkaar. Welke momenten zijn wel en niet geschikt om een gesprek met het kind aan te gaan. En wat zijn belangrijke gesprekstechnieken bij het voeren van een gesprek. Vervolgens wordt er geoefend met een gesprekskaart. Dit is een hulpmiddel voor ouders om met hun kind in gesprek te gaan over het strafbare gedrag. De opdracht is om door het invullen van een schema zicht te krijgen op wanneer het een goed moment is om met het kind te praten.

regels en grenzen, maandag 9 februari

De avond begint met het bespreken van de opdracht. Daarna gaan we in op het belang van regels en grenzen. Ouders worden zich (weer) bewust van hun grenzen in de opvoeding. Ouders gaan concreet een aantal manieren benoemen om het strafbare gedrag te begrenzen. Verder wordt besproken op welke wijze ouders grenzen stellen in de opvoeding en hoe dat uitwerkt op hun kind. Ouders benoemen hoe zij vorm geven aan de opvoedvaardigheid ?ouderlijke betrokkenheid?. De opdracht is om een regel toe te gaan passen en bij te houden welke leuke dingen zij met hun kind doen. 

problemen oplossen / belonen en straffen, maandag 16 februari

De vijfde cursusbijeenkomst begint met het bespreken van de opdracht. Daarna wordt er gewerkt aan problemen oplossen door middel van de overlegmethode. Verder komt aan de orde wat de effecten zijn van complimenten geven en belonen van gedrag. Ook bespreken we het toepassen van passende straffen. De opdracht is het thuis uitvoeren van de overlegmethode.

vragen van ouders en evaluatie, maandag 2 maart

Dit is de afrondende bijeenkomst van de cursus. De opdracht wordt besproken. Ook wordt bekeken in hoeverre de cursus voldaan heeft aan de leerwensen en verwachtingen. De opvoedingsvaardigheden worden nog een keer op een rij gezet. Daarna worden de laatste vragen beantwoord en volgt de afsluiting van de cursus.

Aanmelding voor cursus / nadere informatie

Als u nadere informatie wilt over de cursus Pittige Pubers of als u zich wilt aanmelden kunt u contact opnemen met het Centrum voor Jeugd en Gezin, via e-mail cjg@boxtel.nl, bij het jongerenwerk van Delta, (0411) 677356, of bij Halt, (040) 2464604.


08-01-2009


Gemeente Boxtel


0411 - 655 911


gemeente@boxtel.nl