Ingezonden persbericht


maandag 19 januari > 20.00 uur

Volkskrant KennisCafe #10: Jong en Wild

Kip en ei in een modern jasje; doen jongeren eerder aan seks omdat ze naar MTV kijken of kijken ze juist meer MTV omdat ze (al) met seks bezig zijn? De laatste tijd staat het zedeloze en agressieve gedrag van jongeren en misschien wel van de hele maatschappij weer volop in de belangstelling. De losse zeden van sommige jongeren, geweld van anderen, laat staan de mogelijke combinatie van beide; de beschuldigende vinger van o.a. moraliserende ministers schiet uit richting de media. Maar valt er eigenlijk wel een verwerpelijke invloed te meten? En als dat zo is, geldt dat dan voor alle jongeren? Is het mogelijk om een causaal verband aan te tonen tussen kijkgedrag en gedrag in de publieke ruimte?

Deze vragen staan centraal in de eerste aflevering van het KennisCafé in 2009. Martijn van Calmthout van de Volkskrant gaat in gesprek met o.a. Patti Valkenburg (UvA en kijkwijzer), Pim Castelijn (Adjunct-directeur BNN) en Willy van Berlo (Rutgers Nisso).

Het KennisCafé kijkt nieuwsgierig en kritisch naar media en gedragsstudies en probeert een weg te zoeken in het doolhof van wetenschappelijke bewijzen en morele aannames. Martijn van Calmthout wordt hierin bijgestaan door Kenniscolumnist Maarten Keulemans en schrijver/ bioloog Jelle Reumer met porties kritische overdenkingen.

Het KennisCafé is een initiatief van de Volkskrant, De Balie en science center NEMO en wordt mede mogelijk gemaakt door de KNAW. Elke derde maandag van de maand bespreken wetenschappers en journalisten live een actueel onderwerp. Toegang is gratis, maar er moet wel een kaartje worden gereserveerd.

Praktisch:
plaats: de Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10 Amsterdam datum en tijd: maandag 19 januari, 20.00 uur.
toegang: gratis