Gemeente Rotterdam

Nr. 04

16 januari 2009

Activiteitenkalender B&W Rotterdam 19 t/m 25 januari 2009

Wethouder Baljeu sluit eerste strippenkaart-poortje

Wethouder Jeannette Baljeu (verkeer, vervoer en organisatie) sluit maandag 19 januari om 11.00 uur het eerste strippenkaart-poortje op het station Zuidplein. Dit is het symbolische begin van het einde van het strippenkaarttijdperk. Vanaf 29 januari is de OV-chipkaart het enige vervoersbewijs in de Rotterdamse metro. Tijdens de bijeenkomst geeft de wethouder een overzicht van de stand van zaken over de OV-chipkaart. Daarnaast gaat algemeen directeur Pedro Peters van de RET in op de geplande maatregelen en gebeurtenissen rondom 29 januari.

(Voor meer informatie: communicatie RET, Rob Sebes, tel. 06 - 5354 7705 of Nicky Jansen 06 - 2396 9407. Of communicatie Stadsregio Rotterdam, Aart van Kapel, tel. 06 - 4578 2028)

Wethouder Harbers verricht aftrap herinrichting bedrijventerrein Hordijk

Wethouder Mark Harbers (Economie, Haven en Milieu) verricht op maandag 19 januari om 16.00 uur samen met portefeuillehouder Nurten Karisli (Veiligheid, Werkgelegenheid en Economie) van de deelgemeente IJsselmonde, de openingshandeling voor de herinrichting van bedrijventerrein Hordijk. De starthandeling vindt plaats aan de Gouderakstraat, ter hoogte van nr. 9. Komende tijd wordt het bedrijventerrein omgevormd tot een functioneel, modern bedrijventerrein, onder meer door het opnieuw inrichten van de buitenruimte, het aanleggen van nieuwe ontsluitingen en uitgeven van nieuwe kavels. Ook het beheer van de buitenruimte (Parkmanagement) is een belangrijk onderdeel uit het Masterplan.

(Voor meer informatie: Deelgemeente IJsselmonde, afdeling Communicatie,

Marjo Wetsteijn, tel. 010 - 479 82 00)

Wethouder Kriens neemt SPR-advies Witte Senioren in ontvangst

Maandag 19 januari van 16.00 tot 17.00 uur neemt wethouder Jantine Kriens (o.a. welzijn) het SPR (sociaal platform Rotterdam) -advies Witte Senioren in ontvangst in het Jan Meertenshuis van Humanitas, Van Langendonckstraat 51. Veel witte senioren wonen al jaren in een buurt die steeds minder vertrouwd wordt en voelen zich steeds meer ontheemd. Het SPR-advies beschrijft hoe deze ouderen (weer) betrokken kunnen worden bij hun buurt.

(Voor meer informatie: Concerncommunicatie Bestuursdienst, Nina Miezelmoe, tel. 010 - 417 3410)

Wethouder Harbers geeft startschot bedrijven RDM Innovation Dock

Op maandag 19 januari geven minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) en wethouder Mark Harbers (Economie) om 18.00 uur het startschot voor de verbouwing van het 'bedrijvendeel' van de voormalige machinehal van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM), die is omgedoopt tot RDM Innovation Dock. Onder het motto Research, Design and Manufacturing wordt dit terrein, midden in de Rotterdamse Stadshavens, ontwikkeld tot een unieke vestigingslocatie en broedplaats voor de creatieve en innovatieve maakindustrie en voor nieuwe energiedragers. In de voormalige machinehal RDM Innovation Dock zijn vanaf februari 2009 de technische opleidingen van Hogeschool Rotterdam en het Albeda College gevestigd. Na verbouwing van het 'bedrijvendeel' komt ruim 12.000m² beschikbaar voor bedrijven die een kennisrelatie willen aangaan met de onderwijsinstellingen. De RDM Campus is een samenwerkingsverband tussen het Havenbedrijf Rotterdam NV, het Albeda College (MBO) en de Hogeschool Rotterdam (HBO). De RDM Campus ligt aan de Heijplaatweg 21 in Rotterdam, locatie in Google Maps.

(Voor meer informatie: Odie Geerligs - van Eupen, Concerncommunicatie Bestuursdienst tel. 06 - 51 07 47 86)

Wethouder Geluk spreekt pabo studenten toe

Dinsdag 20 januari om 9.00 uur spreekt onderwijswethouder Leonard Geluk pabo studenten toe tijdens de mondiale dagen van de Pabo Hogeschool Rotterdam, Museumpark 40. Tijdens de mondiale dagen (19, 20 en 21 januari) komen studenten op verschillende manieren in aanraking met internationalisering en ontwikkelingssamenwerking door workshops en presentaties van buitenlandse gasten. Met de opgedane kennis en ervaringen kunnen de studenten een onderbouwde en beargumenteerde visie ontwikkelen ten aanzien van wereldburgerschap en de zin/onzin van internationale samenwerking om met name millenniumdoel 2: "education for all" te bereiken.

(Voor meer informatie: Hogeschool Rotterdam, Irene van der Leer-Veth, 010 - 241 4087)

Wethouder Karakus neemt rapport 'Kerkgebouwen leven' in ontvangst

Wethouder Hamit Karakus (wonen en ruimtelijke ordening) neemt dinsdag 20 januari om 18.00 uur het rapport 'Kerkgebouwen leven' van het BurgerPanelRotterdam in ontvangst in de Citykerk het Steiger, aan de 1e Nieuwstraat 2. Een productiegroep van het BurgerPanel heeft zich verdiept in het fenomeen bakens in de stad en heeft als voorbeeld kerkgebouwen gekozen. De vraag die in het rapport beantwoord wordt is; wat is de waarde en beleving van Rotterdammers van kerkgebouwen als vertrouwde elementen van de stad? Het BurgerPanelRotterdam bestaat uit actieve Rotterdammers die betrokken zijn bij de stad. Het panel toetst aan de hand van ervaringen van burgers de dienstverlening van de gemeente Rotterdam en adviseert het college.

(Voor meer informatie: Stichting SONOR, Aart Martin de Jong, tel. 06 - 4387 7939 of Mo Smit, tel. 06 - 1149 2855)

Wethouder Baljeu opent RET- en RandstadRail halte in Berkel en Rodenrijs

Wethouder Jeannette Baljeu opent, als portefeuillehouder Verkeer en Vervoer van de Stadsregio Rotterdam, dinsdag 20 januari om 18.30 uur de RET- en RandstadRail halte Berkel-Westpolder, aan de Stationssingel in Berkel en Rodenrijs. Naast de opening van de halte wordt ook het eerste nieuwe lightrailvoertuig op de RandstadRail in gebruik genomen en de naam van de nieuwe buurt in de wijk Westpolder gelanceerd. De halte Berkel-Westpolder is gelegen op deze nieuwbouwlocatie. De komst van de halte betekent een economische impuls voor het omliggende gebied en toename van reizigers met RET en RandstadRail.

(Voor meer informatie: RandstadRail, Ivana Srecec, tel. 010 - 270 1061)

Wethouder Geluk in debat met Paul Scheffer

Wethouder Geluk gaat op dinsdag 20 januari om 20.00 uur in debat met Paul Scheffer in de Hillegondakerk, Kerkdreef 2. Onderwerp van gesprek is het boek van Paul Scheffer, 'Land van Aankomst' over de multiculturele samenleving. De avond is vrij toegankelijk. Na de pauze om 20.50 uur is er gelegenheid tot het stellen van vragen en discussie.

(Voor meer informatie: HillegondaDebat, Gerco Lock, tel. 06 - 26 41 67 88)

Wethouder Kriens reikt prijzen tekenwedstrijd uit

In het kader van de armoedecampagne voor ouders met jonge kinderen is er een tekenwedstrijd uitgeschreven. De wedstrijd liep van 15 september tot 28 november. Op woensdag 21 januari om 14.30 uur reikt wethouder Jantine Kriens (o.a. welzijn) de prijzen uit aan de winnaars van de tekenwedstrijd in bibliotheek Nesselande, Cypruslaan 408.

(Voor meer informatie: Communicatie SoZaWe, Karin Heijlema-Meijer, tel: 010 - 453 3461)

Burgemeester Aboutaleb opent Internationaal Filmfestival Rotterdam

Woensdag 21 januari om 19.00 uur opent burgemeester Ahmed Aboutaleb de 38ste editie van het internationaal filmfestival Rotterdam in De Doelen. Cultuurwethouder Rik Grashoff is ook aanwezig bij de opening. Zie ook de website van het IFFR.

(Voor meer informatie: IFFR, tel. 010 - 890 9090)

Loco-burgemeester Kriens beëdigt handhavers Stadstoezicht

Donderdag 22 januari om 10.00 uur beëdigt loco-burgemeester Jantine Kriens 20 medewerkers van Stadstoezicht als buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) in kamer 113 van het stadhuis aan de Coolsingel. Een paar keer jaar worden handhavers van Stadstoezicht beëdigd door de korpschef van de regiopolitie Rotterdam-Rijnmond. Als brede handhavers met extra bevoegdheden leveren zij een bijdrage aan het verbeteren van de veiligheid in Rotterdam.

(Voor meer informatie: Communicatie Stadstoezicht, Fred Marree, tel. 06 - 5371 2724)

Wethouder Kriens ontvangt Poolse delegatie uit Oswiecim

Wethouder Jantine Kriens (welzijn, volksgezondheid en maatschappelijke opvang) ontvangt op donderdag 22 januari om 16.00 uur een Poolse delegatie uit Oswiecim (Auschwitz). De ruim 40 leden tellende delegatie uit Oswiecim (o.a. burgemeester en wethouders) is in Rotterdam op bezoek om kennis te nemen van de ervaringen met het levensloopbestendig bouwen en exploiteren van woon-zorgcomplexen en om afspraken te maken over verdere samenwerking met Rotterdamse woon- zorg- en welzijnsorganisaties. Doel is te komen tot realisatie van een Poolse variant van een levensloopbestendig woon-zorgcomplex, zoals Akropolis van Humanitas. Niet alleen voor de ouderen uit Oswiecim en omstreken maar ook voor de talloze buitenlandse bezoekers die gedurende hun bezoek aan Auschwitz goed en met de nodige zorg ondergebracht kunnen worden.

(Voor meer informatie:Concerncommunicatie Bestuursdienst, Nina Miezelmoe, tel. 010 - 417 3410)

Wethouder Kriens opent Involved Learning symposium

Op vrijdag 23 januari om 14.00 uur opent wethouder Jantine Kriens (welzijn, volksgezondheid en maatschappelijke opvang) het Involved Learning (betrokken leren) symposium in het WTC aan het Beursplein. Dit symposium, dat een internationale invalshoek heeft, wordt georganiseerd door de Chief Marketing Office Rotterdam en de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit in het kader van de vele goede voorbeelden die binnen volksgezondheid, welzijn en maatschappelijke opvang in Rotterdam te vinden zijn. Doelstelling van dit symposium is mede door middel van ervaringen uit het binnen- en buitenland het concept van Betrokken Leren verder te ontwikkelen en draagvlak te creëren voor experimenten met Betrokken Leren in Rotterdam.

(Voor meer informatie: Concerncommunicatie Bestuursdienst, Nina Miezelmoe, tel. 010 - 417 3410)

Wethouder Grashoff start inrichting jongerenvloer in bibliotheek

In het kader van Your World wordt door Bibliotheek Rotterdam en Centrale Discotheek Rotterdam de komende maanden speciaal voor jongeren een vloer ingericht. Eén van de activiteiten van de vloer is een digitale tijdlijn; met daarin de boek-, film- en muziekkeuze door de jaren heen van een plaatselijke bekende. Wethouder Grashoff start samen met jongerenwethouder Jared Hiwat de inrichting van de vloer op vrijdag 23 januari om 16.30 uur. De jongerenvloer bevindt zich op de eerste verdieping van de bibliotheek aan de Hoogstraat 110. Als aftrap worden de digitale tijdlijnen van beide wethouders gepresenteerd.

Voor meer informatie: Ria van der Linde, concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 010 - 417 2329)

En verder...

leest burgemeester Ahmed Aboutaleb tijdens het Nationale Voorleesontbijt voor op een basisschool in Rotterdam Noord op woensdag 21 januari om 8.30 uur. Eerst leest hij de groepen 6, 7 en 8 voor, daarna één van de kleuterklassen.

(Pers s.v.p. aanmelden bij: Barbara Schreuders, tel. 010 - 465 1401 of 06 - 5108 1789)

lezen onderwijswethouder Leonard Geluk en een mystery guest voor tijdens het Nationale Voorleesontbijt op openbare daltonschool de Bergse Zonnebloem op

woendag 21 januari om 8.30 uur. Adres: Elektroweg 18-20.

(Voor meer informatie: Bergse Zonnebloem, Mw. A. Dijkhuizen, tel. 010 - 418 2775)

Leest wethouder Jantine Kriens voor tijdens het voorleesontbijt op woensdag 21 januari van 9.00 tot 9.30 uur op de Mariaschool in Spangen, Taandersplein 3.

(Voor meer informatie: Mariaschool, Judith van Wijngaarden, tel. 010 - 245 7081)

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam