Ingezonden persbericht


EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 4

ontopic, vrijdag 25 januari, 23.50 uur, Nederland 3 Ontopic is hét discussieplatform waarin de ontmoeting en confrontatie van jongeren met totaal verschillende achtergronden centraal staat. Drie pittige stellingen uit de actualiteit en de Nederlandse jongerencultuur brengen wekelijks etnische, culturele en religieuze overeenkomsten aan het licht. Het ontopic-cabaretduo, presentator Manuel Venderbos of een andere bekende Nederlander/deskundige leidt de stellingen in. Deze week zijn de onderwerpen: Naakt in videoclips moet verboden worden, mijn geloof is het ware geloof (door Jorgen Raymann) en dikke mensen moeten meer ziektekosten betalen. De presentatie is in handen van Arie Boomsma.

Ingang Oost, maandag 19 januari, 19.25 uur, Nederland 1 Marianne Osahon is gevallen en weet niet meer hoe lang ze op de grond gelegen heeft. De heer Hebels is naar de Spoedeisende Hulp van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen gekomen, omdat hij tijdens het zagen mogelijk een pees heeft geraakt. De Ambulancedienst brengt de heer Schut; hij heeft in 2008 een hartinfarct gehad en heeft nu dezelfde klachten als voor dat infarct. Tijdens een ruiterkamp is de 17-jarige Kelly Hamersma van het paard gevallen.

Juliana II, maandag 19 januari, 22.00 uur, Nederland 1 Aflevering 3: Koude Oorlog (1948-1953)
Tot groot verdriet van Juliana gaat de regering over tot nieuwe politionele acties. Uiteindelijk wordt Indonesië onafhankelijk onder Juliana's regering en wenst zij de Indonesiërs in 1949 vrede tijdens haar kersttoespraak. Juliana's opvattingen over mensenrechten en wereldvrede worden door de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd steeds krachtiger. Tegen de achtergrond van de Koude Oorlog keert ze zich fel tegen organisaties en mensen die ze beschouwt als de oorlogshitsers van de wereld. Ze drijft haar regeringen - en haar echtgenoot - tot wanhoop met haar pacifistische toespraken in de VS (waarbij ze de acties van de NAVO vergelijkt met de expansiedrift van het Romeinse Rijk) en haar weigering oorlogsmisdadigers te laten executeren.

Tegelijkertijd is Juliana mateloos populair. Dat blijkt nog maar eens tijdens haar optreden bij de watersnoodramp. Het huwelijk tussen Juliana en Bernhard verslechtert in deze jaren dramatisch: het verdriet om Marijkes ziekte drijft hen uit elkaar en ze hebben grote meningsverschillen over politieke en persoonlijke zaken. Bernhard, die bepaald militaristisch is en een sterke aanhanger van de NAVO, begint Greet Hofmans als de belangrijkste veroorzaker van Juliana's spirituele pacifisme te zien en wil haar weg hebben. Paleis Soestdijk wordt in tweeën gedeeld: de ene helft voor Juliana, de andere helft voor Bernhard. Ze communiceren door middel van briefjes. Juliana is echter niet van plan haar vriendschap met Greet Hofmans op te geven. Hoewel Juliana zich als koningin sterk voelt, beschouwt ze zichzelf als een mislukte moeder en echtgenote. Want terwijl Juliana vrede bepleit voor de wereldbevolking, slaagt ze er niet in vrede te creëren in haar eigen huis.

Intensive Care, dinsdag 20 januari, 19.27 uur, Nederland 1 De metamorfose van Manon
Manon is 18 jaar en geboren met een ernstige afwijking aan haar gezicht. Een team van chirurgen heeft tijdens een operatie haar een 'nieuw' gezicht gegeven. Na deze operatie moest Manon maandenlang een frame op haar gezicht dragen. Zij onderging dit dapper, haalde zelfs intussen haar Havo-diploma. Toen eindelijk het frame eraf mocht, was er een nieuwe Manon geboren.

Rail Away, dinsdag 20 januari, 19.55 uur, Nederland 2 Documentaireserie over markante spoorlijnen overal ter wereld. In elke aflevering wordt een traject afgelegd, waarbij onderweg ook veel aandacht is voor de omgeving. Deze treinreis vindt voornamelijk plaats binnen de grenzen van het vroegere Oost-Duitsland. De reis voert onder meer langs de steden Dresden, Berlijn en Rostock. Een aantal opvallende stroomtreinen rijdt door een bijzonder landschap.

Ik mis je, dinsdag 20 januari, 20.50 uur, Nederland 2 Henk, Costa en hun kinderen Youri en Daniel vormen een gelukkig gezin. Henk is dol op zijn zoontjes en Costa wordt door hem op handen gedragen. Op 1 december 2001 viert het gezin de intocht van Sinterklaas op Henks werk in de Rotterdamse haven. Niemand kon vermoeden dat dit hun laatste dag samen zou zijn. De volgende dag voelt Henk zich 's avonds niet lekker. Hij gaat vroeg naar bed, maar komt er toch nog uit om met Costa samen een wijntje te drinken. Die nacht slapen ze onrustig. De volgende ochtend roept Youri dat papa's neus koud aanvoelt. Costa probeert Henk wakker te maken, maar het blijkt te laat. Als ze het licht aandoet, ziet ze: dit is Henk niet meer. In Ik mis je vertelt Costa aan Marion over haar grote liefde Henk en hoe ze 7 jaar na het overlijden van haar man voelt dat er ruimte is voor een nieuwe liefde.

't Zal je maar gebeuren, dinsdag 20 januari, 22.50 uur, Nederland 2 In de klauwen van de Taliban
Het staat met een dikke zwarte rand in hun geheugen gegrift: 19 juli 2007. Die dag gijzelen de Taliban 23 enthousiaste Zuid-Koreaanse zendelingen in Afghanistan. In 't Zal je maar gebeuren het relaas van Yoo Kyung-sik, een van de gegijzelden, en zijn thuisfront over zes angstige weken in handen van onberekenbare vijanden. Twee mannen overleven het drama niet; zij worden door de Taliban omgebracht.

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 23 januari, 14.38 uur, Nederland 3, Z@pp Nooit meer doen
Dop heeft een grote mond. Hij zegt dat hij heel goed kan stunten met een fietsje. Maar als hij stuntelig op het fietsje zit, rijdt hij dwars door het mooie zandkasteel van twee kinderen. Daarbij valt hij ook nog heel hard op de grond. Gelukkig heeft hij geen bloed! Oh, oh, domme Dop, nooit meer doen!

De Dorpsdokter, vrijdag 23 januari, 19.27 uur, Nederland 1 In de Dorpsdokter van deze week zien we hoe dokter Jan Kruithof Rosemary, een nieuwe huisarts in opleiding, inwerkt. Ze komt uit Nigeria en heeft nog nooit van Noordeloos gehoord. Marleen onderzoekt de heer Hakken, die na een operatie een litteken in zijn gezicht heeft, waar regelmatig wondvocht uit komt. Martin heeft vermoedelijk roodvonk en vraag zich af of dat gevaarlijk kan zijn voor zijn zwangere zus. In de kerk van ds. Schellevis mag dokter Jan Kruithof zijn schilderijen tentoonstellen.

LoveMatch, zaterdag 24 januari, 9.55 uur, Nederland 3, Z@pp Meester Kevin van de St. Dominicusschool uit Utrecht is grappig, gek op voetbal en hij heeft en hele stapel vrienden. Er ontbreekt maar één ding in zijn leven: een vriendin. De klas schakelde LoveMatch in om deze stoere meester aan zijn droomvrouw te helpen. Meester Kevin is kieskeurig, dus de dames zullen flink moeten strijden om dé match te worden. Weten zij deze relaxte Utrechter los te maken van zijn voetbalfanatisme? Of overtuigen ze hem wanneer we een kijkje bij hen thuis nemen? De klas is uiterst kritisch en gevaarlijk eerlijk. Gaat meester Kevin op zijn eigen gevoel af of volgt hij de adviezen van zijn leerlingen? LoveMatch; dé datingshow voor vrijgezelle meesters en juffen elke zaterdag om 09.55 uur op Z@pp!

Nederland Zingt, zaterdag 24 januari, 18.30 uur, Nederland 2 Massale koor- en samenzang vanuit de Hooglandse Kerk in Leiden. Medewerkenden: Westlands Mannenkoor o.l.v. Hans de Wit. Westlands Dameskoor o.l.v. Hans de Wit, Forever Worship & Band bestaande uit: vleugel: Theo Althuis, elektr. gitaar: Bernard Schomaker, basgitaar: Jeroen den Hollander, percussie: Willem Jan de Bruin, drums: Mendel Moerenhout o.l.v. Marcel Koning, solisten: Remco Hakkert en Angelique, hobo: Anja van der Maten, cello: Hilde Verwey, Imperial Brass. pauken: Nynke de Jong, vleugel: Johan Bredewout, Johannusorgel: Martin Zonnenberg. Leiding samenzang: Jan Quintus Zwart.

Korenslag, zaterdag 24 januari, 19.55 uur, Nederland 2 Uiteindelijk staan er drie koren in de grootse, feestelijke finale op zaterdag 24 januari. Mis het niet! Voor de laatste keer halen ze het onderste uit de kan qua kunnen. Welk mag zich het beste koor van Nederland noemen? Het is geheel aan het Nederlandse publiek! Samen met Replay én Big, Black & Beautiful wordt het een spektakel om nooit te vergeten.

Korenslag is inmiddels een bewezen internationaal format dat in vijf landen wordt uitgezonden. De jury bestaat dit jaar uit Janke Dekker, André Bijleveld en Bert van der Veer. Presentatie: Henny Huisman.

Blauw Bloed, zaterdag 24 januari, 19.25 uur, Nederland 2 Blauw Bloed komt vanavond uit Oman en de Verenigde Arabische Emiraten met een uitgebreid verslag van de reis die prins Willem-Alexander en prinses Máxima daar deze week maakten. Hun bezoek was gericht op een versterking van de economische samenwerking van Nederland met deze twee landen. Verder bezochten de prins en de prinses een waterseminar en een energietop. In Oman bezochten zij de havenstad Sohar dat nauwe contacten onderhoudt met Rotterdam.

Nederland Zingt op Zondag, donderdag 25 januari, 9.00 uur, Nederland 1 In het pittoreske dorpje Warten ontmoet ds. Arie van der Veer de Friese acteur Rense Westra. Rense speelde in diverse Nederlandse films, zoals Snuf de Hond en De Kameleon. Ook acteerde hij in diverse Friese producties. Ondanks zijn succesvolle acteercarrière kwam Rense in een crisis terecht en raakte hij verslaafd aan alcohol. Hij vertelt hoe hij door zijn vechtlust en met hulp van geweldige buren, maar bovenal met de hulp van God uit dit dal kwam. Ds. Arie van der Veer houdt de meditatie afgewisseld met koor- en samenzang. Samenzang eerste blok vanuit de Grote Kerk in Harlingen. Tweede blok vanuit de Martinikerk in Franeker.

Omega Code, zondag 25 januari, 14.30 uur, Z@pp
Woorden raden, fietsen, snotbak-zwemmen en in een aardedonkere grot de uitgang vinden.. In de Omega Code gebeurt van alles! In deze aflevering is het aan de Omega Code teams de code te kraken van Jezus en de wonderbaarlijke visvangst. Maar als de vragen over dit verhaal verkeerd beantwoord worden, lopen de kandidaten het risico te verdwijnen in de vieze snotbak! Wie wordt er door zijn tegenstander kopje onder gedraaid? Wie haalt de finale en wint de spelcomputer?

Omega Code is een spannende spelshow waarin elke keer weer een ander bijbelverhaal centraal staat. Klaas van Kruistum is de nieuwe presentator. Er komen heel wat lastige vragen en spannende opdrachten voorbij en als je niet uitkijkt, belandt je in de groene snotbak! In drie bruisende spelrondes proberen twee teams punten te winnen. Met deze punten verdienen ze sleutels die zij hard nodig hebben in de finale. Dan moeten ze namelijk de Omega Code zien te kraken en als dat lukt... gaat de grote kluis open en winnen de kandidaten de felbegeerde spelcomputer! Omega Code is een televisieprogramma van de Evangelische Omroep voor de hele familie. Zie ook www.eo.nl/omegacode .


---

Noot voor redactie,