Gemeente Harenkarspel

Even vrijaf voor de mantelzorger

Van 19 tot en met 25 januari 2009 vindt de Week van de Respijtzorg Noord-Holland plaats. PRIMO nh, een provinciale organisatie voor sociaal beleid, organiseert deze week om te laten zien welke mogelijkheden er zijn om de zorg van de mantelzorger tijdelijk over te nemen; even vrijaf voor de mantelzorger!

Tijdens de Week van de Respijtzorg Noord-Holland organiseren diverse instellingen activiteiten voor mantelzorgers, hun verzorgden, maatschappelijke organisaties en gemeenten. Zo willen ze alle betrokkenen bekend maken met respijtzorg. Een zorgboerderij opent de deuren voor geïnteresseerden, op verschillende plekken wordt een film over respijtzorg vertoond, er vinden een theatervoorstelling en een high tea met informatie over respijtzorg plaats en er wordt een vakantiebeurs voor mensen met een handicap georganiseerd.

Respijtzorg is de tijdelijke en volledige overname van zorg met als doel de mantelzorger even vrijaf te geven. Er zijn diverse (respijtzorg)voorzieningen die mantelzorgers de gelegenheid stellen hun zorgtaken even helemaal over te dragen aan een vrijwilliger of beroepskracht. Vervangende zorg aan huis is een voorbeeld van respijtzorg, maar ook een weekend logeren in een logeerhuis of een bezoek aan een zorgboerderij. Helaas weten mantelzorgers vaak niet wat respijtzorg is. Ze kennen de mogelijkheden niet, betrekken het niet op zichzelf of ze ervaren drempels om van respijtzorg gebruik te maken. Ondanks de behoefte aan even vrijaf wordt er in de praktijk nog relatief weinig gebruik van respijtzorg gemaakt.

Op de website www.weekvanderespijtzorg-nh.nl staat alle informatie over de Week van de Respijtzorg en de complete agenda met activiteiten. Organisaties die een activiteit willen organiseren tijdens de Week kunnen zich er aanmelden via een formulier.

Enkele feiten
In Nederland zorgen 2,6 miljoen mensen meer dan acht uur per week of langer dan drie maanden voor een ander. Zo'n 1,1 miljoen mantelzorgers zorgen meer dan acht uur per week én langer dan drie maanden voor een ander.

Bron: Sociaal en Cultureel Planbureau*.


*Getallen uit een onderzoek dat begin 2009 officieel uitkomt. Dit onderzoek is een herziening van het onderzoek uit 2002 die u kunt vinden in de publicatie Mantelzorg in getallen van het SCP.

Meer feiten
Tussen 150.000 en 200.000 mantelzorgers voelen zich zwaar belast of zelfs overbelast. Dit zijn de mantelzorgers die 24 uur per dag zorg geven. Zij zorgen bijvoorbeeld voor hun dementerende man of voor hun vrouw die MS heeft, of voor een gehandicapt kind.

Van de mantelzorgers zorgt:

15% voor hun partner

39% voor hun (schoon) ouder

9% voor hun (stief of pleeg) kind

17% voor een ander familielid

19% voor een kennis, vriend, buurman/vrouw


1% anders

Bron: SCP*

Het wapen van de gemeente Harenkarspel
Gemeentehuis :
Oostwal 2,
1747 EZ Tuitjenhorn
Postbus 10,
1749 ZG Warmenhuizen
Telefoon 0226-396600