Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

PASGEBOREN AFRIKAANSE WILDE HONDEN LATEN ZICH ZIEN IN SAFARIPARK BEEKSE BERGEN

Wildlife park blij met geboorte van uiterst bedreigde diersoort

Hilvarenbeek, maandag 19 januari 2009 - Het heeft even geduurd, maar sinds enkele dagen laten de zes pasgeboren Afrikaanse wilde honden zich regelmatig zien aan bezoekers van Safaripark Beekse Bergen. Aanvankelijk verstopten de jongen zich nog in hun 'ouderlijk nest'. De safaripark-dierenarts heeft de jongen - vijf mannetjes en één vrouwtje - inmiddels onderzocht en geconstateerd dat zij kerngezond zijn. In het wild worden Afrikaanse wilde honden ernstig met uitsterven bedreigd, juist daarom zijn de verzorgers extra blij.

Het is onrustig langs de wandelroute in Safaripark Beekse Bergen te Hilvarenbeek. De zes pups die twee maanden geleden bij de Afrikaanse wilde honden werden geboren, laten zich met grote regelmaat aan het publiek zien. De geboorte van de zes pups is bijzonder. Dierenarts Jacques Kaandorp: "Afrikaanse wilde honden worden in het wild ernstig bedreigd. Dat komt doordat het leefgebied steeds meer wordt beperkt en er steeds meer verkeer is in Afrika. Bovendien lijden de dieren onder stroperij en de besmettelijke ziektes die overgebracht worden door huishonden. Met deze geboorte leveren wij een bijdrage aan het voortbestaan van deze dieren". Safaripark Beekse Bergen is één van de weinige dierenparken in Nederland die Afrikaanse wilde honden houdt. De stichting die aan het park is verbonden geeft financiële steun aan onderzoek, voorlichtingsprogramma's en een opvangcentrum in Zimbabwe. Op deze manier is het mogelijk dat de dieren ook in het wild blijven voortbestaan.

Afrikaanse wilde honden
Afrikaanse wilde honden zijn uitermate sociale dieren. Hun dag begint met een uitgebreide begroetingsceremonie waarbij de groepsleden bij elkaar aan de snuit likken. Tijdens de jacht blijven de jonge dieren met een aantal volwassenen bij het hol achter. Als een prooi is buitgemaakt, eten de jagers hun buik helemaal vol. Bij thuiskomst wordt een gedeelte van het voedsel uitgebraakt voor de jongen en hun 'oppassers'.
---



Ingezonden persbericht