Raad van State


Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

6 uitspraken gevonden pagina: 1
1. 200706350/1
datum van uitspraak: woensdag 21 januari 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Overijssel
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan "Bedrijventerrein Almeloseweg-Oost" van de gemeente Twenterand) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Overijssel van het bestemmingsplan "Bedrijventerrein Almeloseweg-Oost" van de gemeente Twenterand. Het plan voorziet in de aanleg van een bedrijventerrein met een oppervlakte van ongeveer 22 hectare tussen de Almeloseweg en de rijksweg N36 in Vriezenveen. Een doorgaande ontsluitingsweg, die de Almeloseweg met de Oosterweilandweg verbindt, maakt ook deel uit van het plan. Onder meer de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging en meerdere omwonenden zijn het niet eens met de provinciale goedkeuring en hebben beroep ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zijn onder meer van mening dat het provinciebestuur het plan niet hadden mogen goedkeuren, omdat de ontwikkeling van een bedrijventerrein aan de andere zijde van de N36 de voorkeur heeft. Het plan zal volgens de vereniging en de omwonenden leiden tot verkeersoverlast, zolang er geen besluit is genomen over een verkeersluwe inrichting van de Almeloseweg. Verder verzetten zij zich tegen het verlies van natuur in het gebied als gevolg van de komst van het bedrijventerrein. Tenslotte vrezen de omwonenden voor geluidsoverlast en vinden ze dat het akoestisch onderzoek niet juist is uitgevoerd. De zaak is op 29 augustus jl. op zitting behandeld.
2. 200707595/1
datum van uitspraak: woensdag 21 januari 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Overige
inhoudsindicatie:

(Vaststelling van Provinciaal Omgevingsplan Limburg 2006 door provincie Limburg) Uitspraak over de vaststelling door provinciale staten van Limburg van het Provinciaal Omgevingsplan Limburg 2006 (POL 2006) ". Het plan maakt de uitbreiding van de winning van kalksteen mogelijk op de winplaats groeve 't Rooth. Het gaat om een gebied van ongeveer 190 bij 300 meter, 3 kilometer ten oosten van Maastricht. Het gebied maakt deel uit van het plateau van Margraten, een natuurgebied van ongeveer 10.000 hectare. Een groot aantal inwoners van Margraten, deels verenigd in de Stichting Verontruste Plateaubewoners, en "Camping Mooi Bemelen B.V." zijn tegen de vaststelling in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden onder meer de uitbreiding niet noodzakelijk, omdat een grotere behoefte aan kalksteen volgens hen niet is aangetoond. Ook zijn zij van mening dat beter onderzoek had moeten worden verricht naar de gevolgen van de winning van kalksteen voor de vleermuizen in het reeds afgewerkte deel van de groeve 't Rooth dat als beschermd natuurmonument is aangewezen. Verder leidt de uitbreiding van de groeve tot een onaanvaardbaar woon- en leefklimaat in de omgeving, aldus de camping en de stichting. De zaak is op 7 november jl. op zitting behandeld. De Raad van State oordeelde eerder over het POL 2006. Deze uitspraak van 19 oktober 2007 is onder zaaknummer 200605834/1 te vinden op onze website.


3. 200708514/1
datum van uitspraak: woensdag 21 januari 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Brabant
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan "De Run 6000 ASML" van de gemeente Veldhoven) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan "De Run 6000 ASML" van de gemeente Veldhoven. Het plan maakt de uitbreiding van bedrijventerrein De Run, langs de A2 in Veldhoven, mogelijk. Op het terrein staan meerdere panden van chipfabrikant ASML. Volgens het plan wordt de toegestane bouwhoogte van de panden van ASML verhoogd. Onder meer een nabijgelegen staalbedrijf is tegen het goedkeuringsbesluit van de provincie in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vindt onder meer dat de ontsluiting van verkeer van en naar het bedrijventerrein in het plan niet goed is geregeld. Volgens het bedrijf ontstaat daardoor verkeersoverlast en wordt hij zelf slechter bereikbaar. Hij is verder bang voor parkeeroverlast en visuele hinder door de hogere gebouwen. Bovendien vreest het staalbedrijf voor geluidsoverlast. De zaak is op 25 augustus jl. op zitting behandeld.
4. 200800347/1
datum van uitspraak: woensdag 21 januari 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Gelderland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan "Woongebied Kernhem" van de gemeente Ede) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan "Woongebied Kernhem" van de gemeente Ede. Het plan maakt een nieuwe woonwijk met ongeveer 3.000 woningen mogelijk ten noordwesten van de kern Ede. Het plan voorziet verder in een baanverdubbeling van de N224, een ecologische zone en een warmtecentrale. Meerdere inwoners van Ede en de Vereniging behoud Kernhem/Doesburg zijn het niet eens met het plan en zijn tegen het goedkeuringsbesluit in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden het zogenoemde milieueffectrapport uit 2001, waarin de gevolgen voor het milieu zijn vastgelegd, onvoldoende actueel, onvoldoende gedetailleerd en onoverzichtelijk. Volgens hen moet een nieuw milieueffectrapport worden opgesteld. De vereniging en de inwoners vinden verder dat er geen behoefte bestaat aan woningbouw. Ook vinden zij de ecologische zone op sommige plaatsen te smal. Dit zou in strijd zijn met het provinciale streekplan. Ook zijn zij bang voor verkeersoverlast. De vereniging vreest bovendien dat de baanverdubbeling nadelige gevolgen zal hebben voor vleermuizen in de omgeving, omdat hiervoor oude eiken moeten worden gekapt. Tenslotte hebben de inwoners en de vereniging bezwaren tegen de komst van een warmtecentrale in de nieuwe woonwijk. Deze ligt volgens hen te dicht bij woningen en bij het schoolplein van een basisschool in de buurt. De zaak is op 6 november jl. op zitting behandeld.
5. 200802511/1
datum van uitspraak: woensdag 21 januari 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Monumentenwet
inhoudsindicatie:

(Monumentenvergunning voor de sloop van de Sint Josephkerk in Dongen) Uitspraak over de monumentenvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Dongen heeft verleend voor de sloop van de Sint Josephkerk aan de Sint Josephstraat in Dongen. Deze kerk is een aantal jaar geleden aangewezen als gemeentelijk monument. Nu wil het college op de plaats van de kerk een multifunctioneel centrum realiseren. Het slopen van de kerk is volgens het college goedkoper dan het verbouwen van de kerk tot multifunctioneel centrum. De "Vereniging tot behoud van de 19e- en vroeg 20e eeuws cultuurgoed in Nederland", het Cuypersgenootschap" en de stichting "St. Joseph blijft!" verzetten zich tegen de sloop en zijn tegen de vergunning in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat te weinig belang is gehecht aan de monumentale waarde van de kerk en dat het college ten onrechte is afgeweken van een negatief advies van de gemeentelijke monumentencommissie. Ook bestrijden zij het standpunt van het college dat nieuwbouw goedkoper is dan het verbouwen van de kerk. In een eerder beroep zijn de vereniging, het genootschap en de stichting in februari vorig jaar door de rechtbank van Breda in het ongelijk gesteld. De zaak is op 11 november jl. op zitting behandeld.
6. 200802863/1
datum van uitspraak: woensdag 21 januari 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Flora- en Faunawet
inhoudsindicatie:

(Ontheffing voor vangen rugstreeppadden in Zuidpolder-Oost in Edam-Volendam) Uitspraak over de ontheffing van een aantal verbodsbepalingen in de Flora- en Faunawet die de minister van Landbouw heeft verleend aan de gemeente Edam-Volendam voor het vangen van rugstreeppadden. De ontheffing maakt ook een aantal activiteiten mogelijk die nodig zijn om padden te vangen, zoals het verstoren en beschadigen van hun nesten. De ontheffing geldt in het gebied Zuidpolder-Oost in Edam-Volendam, waar men plannen heeft voor woningbouw. De "Stichting Ook Vogels Hebben Bouwdrift" is het niet eens met de ontheffing. Zij vreest dat het bestaan van de rugstreeppad in het gebied in gevaar komt. Volgens de stichting had de minister dan ook meer onderzoek moeten verrichten naar de mogelijke gevolgen voor de populatie padden in het gebied. De stichting is in een eerder beroep in maart vorig jaar door de rechtbank in Haarlem in het gelijk gesteld. Volgens de rechtbank is de ontheffing in strijd met de zogenoemde Habitatrichtlijn. De minister is het niet eens met die uitspraak van de rechtbank en is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 30 oktober jl. op zitting behandeld. pagina: 1