Openbaar Ministerie

Breda, 19 januari 2009

Passende inzet politiehond bij koperdief

Het OM Breda ontving op 19 november een aangifte van een bijtincident door een politiehond. De inmiddels voor de diefstal veroordeelde Tilburger deed aangifte, omdat hij door de politiehond werd gebeten bij zijn aanhouding. De verbalisant, die de koperdief op heterdaad aanhield, valt volgens het OM Breda niets te verwijten.

Op 17 september rond 3.00 uur 's nachts kreeg de politie een melding dat er goederen werden gestolen van een Tilburgs bouwterrein. Toen een verbalisant met politiehond ter plaatse kwam, verstopte een man zich op het donkere bouwterrein. De verbalisant vroeg verdachte(n) zich te melden en kondigde anders de inzet van de politiehond aan. De hond trof vervolgens de koperdief aan in een kuil onder een tempexplaat en beet deze in het hoofd/gezicht. Na de beet liet de diensthond meteen op commando van zijn begeleider los.

Het OM Breda concludeert dat de inzet van de politiehond passend was. Immers er was een vermoeden van schuld aan een misdrijf, de locatie was donker en onoverzichtelijk, bovendien is er voldaan aan de waarschuwingsplicht.