Gemeente Heerde

Persbericht

Datum: 19 januari 2009

Beleid verblijfsontzeggingen: zes waarschuwingen

Het beleid voor verblijfsontzeggingen van de gemeente Heerde begint resultaat te boeken. Het beleid verbiedt de toegang tot het centrum van Heerde om overlast te voorkomen en geldt sinds 10 november. In de afgelopen periode bleek het helaas noodzakelijk om tot zes keer toe waarschuwingen uit te delen wegens overtredingen. Bij herhaling van de overtreding zal de betrokken persoon een aantal weken de verblijfsontzegging worden opgelegd.

Van de zes personen die een waarschuwing hebben gekregen, wonen er vier buiten de gemeente Heerde en twee binnen deze gemeente. Sommige personen hebben meer dan één overtreding begaan. De overtredingen betreffen onder andere: hinderlijk drankgebruik, geweld tegen personen, vernieling en vandalisme, openbare dronkenschap en het beledigen van een ambtenaar in functie. Wanneer de betrokken personen nogmaals een overtreding begaan, zal hun te kennen worden gegeven dat ze een aantal weken lang niet in het centrum van Heerde mogen komen.

Beleid verblijfsontzeggingen

Het Beleid Verblijfsontzeggingen is vastgesteld op 10 november 2008. Het doel van het beleid is het bestrijden en voorkomen van ernstige overlast in de openbare ruimten. Het beleid geldt voor de straten en pleinen in het centrum van Heerde. Bij een eerste overtreding wordt een schriftelijke waarschuwing gegeven. Bij een tweede overtreding binnen zes maanden, treedt de verblijfsontzegging in werking. Afhankelijk van het soort overtreding geldt deze voor de duur van vier tot zestien weken. Bij geweld tegen hulpverleners of ambtenaren in functie wordt, zonder waarschuwing, direct tot een verblijfsontzegging overgegaan. In de lijst van overtredingen waarvoor een verblijfsontzegging geldt, staan onder andere: geweld tegen personen, het plegen van vernielingen, hinderlijk gedrag, hinderlijk alcoholgebruik, het negeren van door de politie gegeven bevel, het voorhanden hebben van wapens/harddrugs/meer dan 5 gram softdrugs en het beledigen van een ambtenaar in functie.

Einde persbericht