SERV
Jozef II-straat 12-16
1000 BRUSSEL
Tel. (00 32) 2 209 01 11
Fax. (00 32) 2 217 70 08

Persbericht

Vlaamse begroting 2009 moet rekening houden met crisis

Brussel, 19 januari 2009

T.a.v. de redactie,

De Vlaamse overheid presenteert een begroting 2009 met een forse beleidsruimte. In deze begroting is de economische crisis nog niet verwerkt. In plaats van een begroting met een overschot, dreigt er een tekort. De sociale partners vinden het belangrijk dat het relanceplan met de voorziene investeringen wordt uitgevoerd. De begroting in evenwicht houden én de beloofde investeringsinspanningen uitvoeren is niet evident. De SERV verwacht dat de regering hierop een antwoord geeft.

Gunstige uitgangspositie begroting
De Vlaamse Regering voerde in 2008 net als de afgelopen jaren een gezond begrotingsbeleid. Vlaanderen is nu schuldenvrij en beschikt over reserves op het Zorgfonds. De Vlaamse Regering speelde in op de financiële crisis met kapitaalparticipaties in Dexia en Ethias, met een relanceplan en met vooruitbetalingen voor 2009. Met die vooruitbetalingen wilde de Vlaamse Regering vermijden dat er opnieuw in 2008 een aanzienlijk extra overschot zou gerealiseerd worden. De Vlaamse Regering weigerde die extra inspanning omdat er voor de staatshervorming geen vooruitgang geboekt werd. Dankzij de vooruitbetalingen ontstaat in 2009 een forse beleidsruimte.

Relanceplan cruciaal om economische crisis aan te pakken De SERV onderzocht de impact van de begroting op de economische crisis. De Regering nam nieuwe initiatieven in de begroting op die de koopkracht vergroten en voor economische stimulering zorgen waaronder de jobkorting (510 mln), de isolatiepremie (50 mln), de renovatiepremie (30 mln), extra studietoelagen en verlaging voorheffing materiaal en outillage (15 mln). Het relanceplan wil met versterkte en versnelde investeringen de economische crisis een halt toe roepen. Totnogtoe ontbreken de cijfers voor een belangrijk luik in het relanceplan met name de publieke investeringen. De SERV rekent hiervoor een extra van 158 miljoen euro op het investeringsfonds FFEU. De sociale partners vinden het belangrijk dat alle voorziene investeringsmiddelen aangewend worden. Van een onderbenutting op investeringsuitgaven mag in geen geval sprake zijn.

Effect crisis nog niet doorgerekend in begroting
De goedgekeurde begroting voor 2009 oogt beter dan ze in werkelijkheid zal zijn. De weerslag van de economische crisis (lagere groei en inflatie, lagere inkomsten gewestbelastingen) en de vervroegde verrekening van de dotatie zijn er niet in verwerkt. De SERV rekent op 1,2 miljard minder ontvangsten. Een deel hiervan kan wel gecompenseerd worden door lagere indexaanpassingen en de conjunctuurprovisie. In plaats van de door het parlement goedgekeurde begroting met een overschot van 268 miljoen, komt de SERV uit op een tekort van 705 miljoen. De begroting in evenwicht houden én de beloofde investeringsinspanningen uitvoeren is niet evident. De SERV verwacht dat de Regering hierop een antwoord geeft. Volgens de SERV houdt de Regering best een begroting in evenwicht aan. Ook 2010 wordt immers een moeilijk begrotingsjaar. Niet alleen vulde de regering de extra beleidsruimte 2009 op met recurrente maatregelen. Bovendien moet de economische crisis in 2010 nog verwerkt worden. De minister houdt zelf in de meerjarenbegroting al rekening met een tekort van 352 miljoen euro. De SERV raamt het tekort in 2010 op mogelijks meer dan 1 miljard. Een tekort in 2009 zou de situatie in 2010 nog verergeren.

Het evaluatierapport over de begroting vindt u ook op de SERV-website: www.serv.be Voor meer informatie over dit persbericht kan u contact opnemen met de SERV, Christine Jacobs, Communicatieverantwoordelijke, tel. 02/20.90.188, cjacobs@serv.be

SERV l Wetstraat 34-36 l 1040 Brussel l Tel: 02.20.90.111 l Fax: 02.21.77.008 l serv@serv.be l www.serv.be Dit bericht is alleen bestemd voor de geadresseerden. Indien dit bericht niet voor u is bedoeld, wordt u verzocht de afzender hiervan op de hoogte te stellen en de inhoud niet te gebruiken. Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend. P Denk aan het milieu vooraleer je dit bericht of de bijlagen uitprint !