Gemeente Berkelland


Postbus 200
7270 HA Borculo
Tel.: 0545-250 250
Contact en bezoekgegevens

Wmo-raad biedt advies aan over Wmo-beleidsplan

Afbeelding bij afbeelding

Ook jeugdbeleid valt onder de Wmo

Op vrijdag 9 januari heeft de Wmo-raad aan wethouder Zappeij haar advies gepresenteerd over het ontwerp-beleidsplan voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Het advies heeft betrekking op de hoofdlijnen van het plan. In het advies noemt de Wmo-raad verschillende aandachtspunten. Zo wordt nadrukkelijk gepleit voor het helder en duidelijk formuleren van de plannen. Ook pleit de raad voor het in stand houden en verbeteren van een betaalbaar en bereikbaar voorzieningenniveau. De kwaliteit mag niet onderschikt worden gemaakt aan de betaalbaarheid.

Beleidsplan

De wet schrijft voor dat de gemeente een plan maakt waarin zij aangeeft hoe de wet in Berkelland wordt uitgevoerd. In dat plan schenkt de gemeente aandacht aan alle terreinen waarop de Wmo van toepassing is. Dit zijn onder andere leefbaarheid en sociale samenhang, preventieve ondersteuning jeugd, informatie, advies en cliƫntondersteuning, mantelzorg en vrijwilligers, bevorderen maatschappelijke deelname, maatschappelijke opvang, verslavingsbeleid, geestelijke gezondheidszorg en het verlenen individuele voorzieningen. Het gemeentebestuur werkt aan het opstellen van het plan. De Wmo-raad heeft hierbij een belangrijke adviserende rol.

Voorbereiding

Bij de voorbereiding van het plan zijn de professionele instellingen betrokken. Ook is een inloopavond voor de inwoners gehouden. De Wmo-raad is bij deze voorbereidende activiteiten steeds betrokken geweest. Daarnaast heeft de Wmo raad ook zelf overleg gevoerd met belangenorganisaties voordat het advies is opgesteld.

Advies

De Wmo-raad heeft het advies gepresenteerd door middel van een powerpoint-presentatie. Dat gaf de mogelijkheid het advies op hoofdlijnen verder toe te lichten en te verduidelijken.

Wethouder Zappeij gaf als reactie blij te zijn met het advies. Hij sprak zijn grote waardering uit voor de inzet en betrokkenheid van de Wmo-raad. Zij hebben veel tijd en energie in het proces gestoken. Hij constateerde dat op hoofdlijnen het ontwerp-plan wordt onderschreven. Op basis van het advies wil hij het ontwerp-plan op een aantal punten aanpassen.

Het ontwerp-plan wordt in februari in het college van B&W behandeld. Het is de bedoeling het plan daarna aan de orde te stellen in de gemeenteraadsvergadering van 7 april 2009.

Website

Via deze site is het concept van de beleidsnota te downloaden.

Klik hier voor het ontwerp-beleidsplan en advies Wmo-raad

Trefwoorden Wmo
Mutatiedatum 19/01/2009