Gemeente Berkelland


Postbus 200
7270 HA Borculo
Tel.: 0545-250 250
Contact en bezoekgegevens

Landschapsprojecten in buitengebied


De Vereniging Agrarisch Natuurbeheer (VAN), Agrarische Natuurvereniging 't Onderholt, Hamelandgroep Hacron en particulieren hebben 21 gesubsidieerde landschapsprojecten zijn in het buitengebied van Berkelland uitgevoerd. Deze zogenoemde provinciale subsidieprogramma Vitaal Gelderland jaar 2006-2007 is nu afgerond. De projecten zijn mogelijk gemaakt met behulp van een subsidiebijdrage van de provincie Gelderland en de gemeente Berkelland.Mensen die op hun perceelgrenzen in Berkelland houtwallen, houtsingels of heggen willen aanleggen, kunnen bij de gemeente terecht voor meer informatie.

Cultuurlandschappen

Met het aanleggen van landschapselementen versterken we de verschillende landschapstypen die Berkelland rijk is. Bijvoorbeeld, het eslandschap rond Geesteren -Gelselaar of het heideontginningslandschap ten zuiden van Eibergen. Deze landschapstypen worden ook wel cultuurlandschappen genoemd, oernatuur is er niet meer. Het huidige landschap is ontstaan onder invloed van menselijke activiteiten.

Ook is het aanleggen landschapselementen goed voor tal van planten en dieren. Daardoor kunnen ze zich verspreiden of voortplanten. Het aanlegen van landschapselementen zorgt verder voor variatie, rust, ontstressen en is goed voor de landschapbeleving in algemene zin.

Subsidieprogramma

Het doel van het subsidieprogramma Vitaal Gelderland jaar 2006-2007 was het behoud en verder versterken van het landschap. Maar ook het verbeteren van de kwaliteit, kenmerken en samenhang van het landschap. Te denken valt aan de volgende uitvoeringsprojecten:
* Het wegwerken van achterstallig onderhoud van hakhoutbossen. Maar dat kan ook van houtwallen of houtsingels zijn. In alle gevallen is hier in meer dan twintig jaar geen onderhoud gepleegd.
* Het aanleggen van hoogstamfruitboomgaarden.
* Het aanleggen van poelen voor tal van amfibieën, water- en moerasvogels

* Aanleggen van landschappelijke beplanting als heggen, houtsingels, houtwallen en solitaire bomen.

Het behoud van het landschap kan door het wegwerken van achterstallig onderhoud van landschapselementen. Maar ook kan de cultuurhistorie worden hersteld als bijvoorbeeld hakhoutbossen weer afgezet worden.

Informatie

Heeft u vragen over achterstallig onderhoud van landschapselementen? Denkt u al langere tijd na over het aanleggen van houtwallen, houtsingels of heggen op uw perceelsgrenzen in de gemeente Berkelland? Draagt u leefgebieden van dier- en plantsoorten van het kleinschalige cultuurlandschap een warm hart toe? Dan denkt de gemeente graag met u mee om dit te realiseren. Voor meer informatie kunt u bellen met de heer Jan-Luc van Eijk 0545-250 282.

Trefwoorden landschapontwikkeling
Mutatiedatum 19/01/2009