Ingezonden persbericht


Persbericht

Den Haag, 19 januari 2009

Rode Kruis maakt schade op voor hulpverlening Gaza

Het Rode Kruis is begonnen met de inventarisatie van de primaire levensbehoeften van de bevolking in Tel Al-Hawa, Al-Atatra en Jabaliya; de delen van Gaza-stad die het zwaarst zijn getroffen door de gevechten van de afgelopen drie weken. Ook heeft het Rode Kruis het vervoer van brandstof naar de ziekenhuizen in Gaza-stad gecoördineerd om te verzekeren dat de noodgeneratoren de medische apparatuur van voldoende elektriciteit kunnen blijven voorzien.

Met het huidige staakt-het-vuren in Gaza is ook de wanhopige zoektocht naar vermiste familieleden begonnen. Mensen zoeken in de puinhopen van hun eigen huis naar dierbaren die het mogelijk hebben overleefd. Sommige delen van Gaza-stad lijken door een zware aardbeving te zijn getroffen. Wijken zijn volstrekt onherkenbaar; huizen zijn met de grond gelijk gemaakt of volledig onbewoonbaar geworden.

Reddingsteams van het Internationale Rode Kruis en ambulances van de Palestijnse Rode Halve Maan Vereniging haasten zich naar gebieden die eerder onmogelijk te bereiken waren door de aanhoudende gevechten. Er zijn al zo'n honderd lichamen onder het puin vandaan gehaald, echter zonder overlevenden. Dit zou in de komende dagen nog een mogelijke stijging van het daadwerkelijke aantal doden kunnen betekenen. Het Internationale Rode Kruis en de Palestijnse Rode Halve Maan Vereniging hebben vanaf het begin van het conflict tot op het staakt-het-vuren 1100 mensen in veiligheid kunnen brengen.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht