Podcast over Eerste Wereldoorlog slaat mijlpaal


Nog 200 afleveringen van Veertien Achttien te gaan

HILVARENBEEK, 20090119 -- Het eerste jaar van `Veertien Achttien, de lange podcast over de Grote Oorlog' zit erop. Tom Tacken, een Hilvarenbeekse journalist met passie voor geschiedenis, heeft nog 200 wekelijkse afleveringen te gaan voor hij zijn verhaal over de Eerste Wereldoorlog verteld heeft. Hij presenteert dat verhaal als een podcast: mp3-bestandjes die iedereen gratis van het internet kan plukken.

Tot aan 11 november 2012 belicht Tacken iedere week aan de hand van een historisch karakter uit de Grote Oorlog het conflict dat de twintigste eeuw vormde. Elke aflevering wordt voorafgegaan door een journaal, waarin de belangrijkste voorvallen van de betreffende oorlogsweek worden belicht. Vervolgens linkt hij zijn personage aan een van die gebeurtenissen en kan het verhaal van start gaan.

Zo was de laatste aflevering van 2008, ofwel 1914, gewijd aan Enver Pasha en de ijselijke strijd die zijn Ottomaanse soldaten op de Kaukasus rond de eerste jaarwisseling van de oorlog uitvochten. De week daarvoor stond Tacken stil bij Alfred Anderson, de laatste overlevende van het beroemde kerstbestand van 1914. Ook meer bekende figuren als de Duitse keizer Wilhelm II en de Belgische koning Albert I hebben de revue al gepasseerd.

,,Iedere week krijgt de oorlog een ander gezicht", verwoordt Tacken zijn formule. ,,Ook voor mezelf is het een avontuur om langs zoveel wegen een historisch onderwerp te benaderen. Uit de reacties van luisteraars, hoog in Groningen of diep in Vlaanderen, maak ik op dat mijn eigen fascinatie overslaat op de ander. Ook in het neutraal gebleven Nederland is de belangstelling voor de Eerste Wereldoorlog groeiende. Dat zal alleen maar toenemen nu het moment nadert waarop het allemaal een eeuw geleden is."

De in Isra?l wonende Anne Frid de Vries, die met zijn recensies van historische en educatieve podcasts wereldwijd als een autoriteit te boek staat, is enthousiast over Veertien Achttien: ,,Ik heb groot respect voor de discipline en de constante kwaliteit waarmee Tom Tacken zijn podcast Veertien Achttien produceert. Podcasting is ook in Nederland niet meer iets wat je zomaar even met een microfoon en een pc doet. Er is research te doen en er moet een zorgvuldig script gecomponeerd worden en er moet gezorgd worden voor een constante stroom van episodes die een onderlinge samenhang vertonen. Ik zie velen ermee worstelen, maar Tacken krijgt het, ogenschijnlijk vanzelf, vlekkeloos voor elkaar." (www.anneisaman.blogspot.com)

Podcasten is een relatief nieuw medium, dat iedereen de kans biedt zelf `radio op het internet' te maken. Een podcaster neemt op de eigen pc een audiobestand op dat hij vervolgens uploadt, waarna de luisteraar het als mp3 kan downloaden. Praktisch alle podcasts worden gratis aangeboden. In het geval van Veertien Achttien wordt dat mogelijk gemaakt door Podplaza, de host van `de lange podcast over de Grote Oorlog'.

Tacken heeft van de eerste 27 afleveringen van Veertien Achttien een compilatie-cd gemaakt. Daarop staan behalve de mp3's ook de tekstbestanden (Word) van de afleveringen. De fraai vormgegeven cd kost 15 euro, inclusief een wekelijkse nieuwsbrief die bij de podcast hoort. Op www.veertienachttien.nl staat meer informatie.

Tom Tacken (1965) is werkzaam als co?rdinator van de streekredactie van het Brabants Dagblad in Tilburg. Hij studeerde af als politicoloog aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en als journalist aan de Academie voor Journalistiek en Voorlichting in Tilburg.

www.veertienachttien.nl





ingezonden persbericht