Provincie Noord-Holland

Provincie baggert Noordhollandsch kanaal

16-1-2009

Onder het motto zonder slib meer vaart start de provincie Noord-Holland maandag 19 januari met voorbereidende werkzaamheden in het Noordhollandsch kanaal, tussen Amsterdam en Akersloot.

De echte baggerwerkzaamheden starten op maandag 26 januari. Vanwege de vorst waren de werkzaamheden uitgesteld, maar nu de dooi is ingetreden gaat de provincie echt van start. De baggerwerkzaamheden vinden plaats vanuit Purmerend, zowel richting Amsterdam als Akersloot.

Eerst wordt begonnen rondom het stedelijk gebied, grofweg tussen Purmerend en Amsterdam. Hier is het baggerslib het meest vervuild. Dit slib wordt boven water gehaald en in waterdichte bakken over het kanaal afgevoerd. Het komt niet op de oevers en levert geen gevaar op voor de gezondheid of het milieu. Ook is er geen sprake van stank.

Aansluitend wordt het overige deel van het Noordhollandsch Kanaal, tussen Purmerend en Akersloot uitgebaggerd. Daar gaat het om schoon baggerslib dat hergebruikt kan worden als bijvoorbeeld bouwmateriaal. Het vaarverkeer zal weinig last van de werkzaamheden ondervinden, maar dient wel met aangepaste snelheid te varen.

Vaarwegbeheer

De provincie Noord-Holland is vaarwegbeheerder van het Noordhollandsch kanaal. Dit betekent o.a. dat de provincie verantwoordelijk is voor het op diepte houden van deze vaarweg. Dat wordt bereikt door de vaarweg periodiek uit te baggeren. Hiermee verbetert ook de waterafvoer en de waterkwaliteit.