Socialistische Partij

SP Alkmaar :: Weblog

maandag 19 januari 2009

Provincie stelt voor de Huiswaarderweg te verlengen

Hoort bij: uit de fractie door Matt Delahaij om 16:26 uur

Tijdens een commissievergadering is de provinciale statenleden in Noord Holland een aantal nieuwe plannen ten aanzien van het wegennet voorgelegd.

Plan wel beschreven, niet getekend
De presentatie ging gepaard met een fraai opgemaakte brochure, die een en ander moest verduidelijken. In het hoofdstukje over Alkmaar beschreef deze brochure dat de verlengde Huiswaarderweg wordt aangelegd en de kruising met de Bergerweg ongelijkvloers wordt. Hiermee worden twee verkeersknooppunten teruggebracht naar een. De brochure bevat ook een kaartje waar een en ander is uitgetekend. De verlenging van de Huiswaarderweg wordt hier niet aangegeven.

Huiswaarderweg wordt slinks buiten de besluitvorming gehouden maar wel doorgedrukt
Dit is de tweede keer dat discussies rond de Huiswaarderweg een vreemd verloop krijgen. Tijdens de behandeling van de kantorennota vorig jaar, zijn bewust de kantoren aan weerszijde van de Huiswaarderweg buiten beeld gebleven. Dat was om de haalbaarheid van de rest van kantorennota te vergroten. Het niet uitspreken van beleid duidt er meestal op dat het beleid hoe dan ook wordt doorgedrukt, zo ook hier. Dit wekte toen el enige ergernis op. Aan de Boekelermeer had Alkmaar toestemming 100.000 vierkante meter kantoren te bouwen. Er werd echter maar voor 60.000 weggegeven, omdat de Bergermeerpolder ook nog volgebouwd moest worden. Dit laatste omdat de gemeente Alkmaar altijd is blijven volharden in het doen van toezeggingen aan het bedrijfsleven dat zich daar wilde vestigen. De Kamer van Koophandel is vanwege die toezeggingen verhuisd naar de Bergermeerpolder. Het ging zelfs zo ver dat de Kamer van Koophandel de gemeente Alkmaar, bij het mogelijk niet doorgaan van de Huiswaarderweg, wilde betichten van onbetrouwbare overheid. Dat staat slecht op het CV van een wethouder. Het blijven beloven van de komst van de verlengde Huiswaarderweg is meer een vorm van onbetrouwbare overheid, immers , er lag een koninklijk besluit.
In de Boekelermeer was AZ vastrgoed bereid om de volle 100.000 te realiseren. Daarmee konden ook meerdere parkeerproblemen in een klap worden opgelost.

Provincie maakt een reuzendraai
De provincie heeft in het verleden de plannen rond de verlenging van de Huiswaarderweg tegen gehouden. Hierbij ging het om cultuur historische en landschaps argumenten. Bij koninklijk besluit is al in de zestiger jaren, ruim veertig jaar geleden, de besluitvorming rond verlenging tegengehouden. Dit koninklijk besluit is meerdere keren herbevestigd, ook nog in deze eeuw. En nu ineens wil de provincie het landschap aantasten met een weg en de daarbij behorende uitbreiding van het kantorenpark Bergermeerpolder. De Alkmaarse lobby heeft keihard gewerkt. NoordWest8, een lobbyorganisatie, heeft bewezen zich weinig aan te trekken van democratische besluitvorming. Wie draait er straks voor de schade op als deze kantoren blijven leegstaan? Want, voor de duidelijkheid, de verlengde weg en de geplande kantoren zitten in een en het zelfde draaiboek.

Wat betekent een koninklijk besluit?
Waarschijnlijk niet zo veel.
Blijkbaar kan de provincie om haar argumenten kracht bij te zetten overgaan tot een koninklijk besluit, en als het haar uitkomt heft ze dat besluit weer op. Dat is niet flexibel, dat is onbetrouwbaar. Wat ons betreft heeft de commissaris van de koningin veel uit te leggen.