Gemeente Grave

Eerste ervaringen nieuw hondenbeleid

Meerderheid houdt zich aan nieuwe regels.

Vanaf 1 januari 2009 gelden in de gemeente Grave nieuwe regels voor het uitlaten van honden. Hondenbezitters zijn voortaan verplicht de hondenpoep op te ruimen binnen de bebouwde kom. De gemeente stelt daarvoor gratis zakjes ter beschikking. De nieuwe regels zijn opgesteld om de leefbaarheid in de gemeente te verbeteren, door te zorgen voor schonere straten, parken en speelplaatsen.

Eerste indruk positief

We zijn trots op de Graafse hondenbezitter! Het overgrote deel van de hondenbezitters leeft het nieuwe beleid namelijk goed na. Zowel de medewerkers van de buitendienst van de gemeente, de Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA's) en de medewerkers van dierenspeciaalzaak Pets Place hebben deze eerste indruk. Een kleine honderd hondenbezitters hebben zich al gemeld bij de gemeente of Pets Place voor extra hondenpoepzakjes. Er zijn ook nog geen processen-verbaal opgemaakt. Wel hebben enkele hondenbezitters een waarschuwing gehad voor een overtreding. In de meeste gevallen betreft dit het los laten lopen van de hond.

Klacht afvalbakken

Een veel geuite klacht met betrekking tot het beleid is het ontbreken van afvalbakken om de hondenpoepzakjes in te deponeren. In het beleid is meegenomen dat er 20 extra afvalbakken worden geplaatst. Helaas is het niet gelukt om dit voor de invoering van het beleid te regelen, maar inmiddels is duidelijk dat de afvalbakken vanaf 26 januari (week 5) worden geplaatst. Ook wordt er door enkele hondenbezitters gevraagd om verlichting op de uitrenplaatsen. Hier wordt intern bij de gemeente nog naar gekeken.

Uitrenplaatsen ter discussie

Direct na het bekend maken van de uitrenplaatsen zijn er ook verschillende reacties binnengekomen op de uitrenplaatsen. Omdat het beleid voor het uitlaten van honden geen statisch beleid is, is het dus goed mogelijk dat uitrenplaatsen in overleg met de wijk worden aangepast. Zo heeft wijkraad Estersveld al via hun nieuwsbrief en website aan de inwoners van de wijk gevraagd om hun mening te geven over het beleid en de uitrenplaatsen. In overleg met de wijkraden in de gemeente Grave kan en zal nog worden gekeken of de huidige aangewezen uitrenplaatsen de meeste geschikte plaatsen zijn.

Informatie

Voor meer informatie kunt u terecht bij het Veiligheidsbureau van de gemeente Grave (0486) 477 277.