Gemeente Grave

Jeugdoverlast gemeente Grave afgenomen

Veiligheidsarrangement jongeren, alcohol, drugs en vandalisme

Op donderdag 20 maart 2008 heeft de gemeente Grave een veiligheidsarrangement getekend met het Regionaal Veiligheidshuis Maas en Leijgraaf, Stichting Radius, Novadic-Kentron, de politie Brabant-Noord, het Regionaal Maatschappelijk Centrum, de penitentiaire inrichting locatie Oosterhoek, Mooiland Maasland en het Openbaar Ministerie. In het veiligheids-arrangement staan concrete afspraken over het bereiken van een vermindering met 20% van de overlast van jongeren, alcoholmisbruik, drugsmisbruik en vandalisme. 1 December 2008 heeft er een eerste evaluatie plaatsgevonden van dit veiligheidsarrangement.

Alcohol- en drugsverbod

Over het algemeen kunnen we concluderen dat veel concrete afspraken zoals die zijn verwoord in het veiligheidsarrangement ook daadwerkelijk zijn uitgevoerd of in gang gezet. Zo wordt door de politie dankbaar gebruik gemaakt van de door de gemeente Grave ingestelde alcohol- en drugsverboden. Heeft stichting Radius samen met Novadic-Kentron zich sterk ingezet voor de jeugd in Grave, door o.a. de jongerenbus weer de weg op te krijgen en diverse activiteiten te organiseren. En ook Mooiland Maasland zet zich samen met de gemeente Grave in voor de aanpak van hennepteelt uit huurwoningen en het tegengaan van verloedering.

Minder overlast

Een van de belangrijkste doelen die zijn gesteld is het realiseren van 20% minder overlast van/door jeugd in de gemeente Grave. Deze doelstelling wordt naar alle waarschijnlijkheid gehaald. Er is namelijk binnen het gehele Land van Cuijk een afname te zien in het aantal meldingen van jeugdoverlast. Een ander belangrijk winstpunt is dat de samenwerking tussen alle genoemde partijen is versterkt. Elk van de deelnemende organisaties zet zich niet alleen op zijn/haar werkgebied in voor de genoemde thema's, maar tegelijkertijd werkt eenieder aan het algemene doel.

Nog niet gerealiseerd

Helaas hebben we ook moeten concluderen dat er enkele afspraken niet nagekomen zijn. Zo heeft de gemeente geen voorlichtingsactiviteiten aangeboden op scholen via de GGD op de genoemde gebieden. De politie heeft geen gebruik gemaakt van de zogenaamde `kliko-methode'. Novadic-Kentron is nog niet gestart met de gezonde school en genotsmiddelen op het Merletcollege (wel met de voorbereidingen hierop). Het jeugdpreventiewerk heeft geen groepsgerichte aanpak uitgevoerd op een jeugdgroep in Grave, omdat daar volgens de politie en jongerenwerk geen behoefte aan was. De Penitentiaire Inrichting is in 2008 niet gebruikt als voorlichtingsobject.

En ook is er geen pro-actief jeugdonderzoek op een groep jongeren gestart in de gemeente Grave.

Vervolg in 2009-2010

We hebben voor 2009 geen concrete nieuwe acties toegevoegd aan het veiligheidsarrangement. Wel wordt het plan van aanpak en het veiligheidsarrangement geactualiseerd en worden afspraken die niet zijn uitgevoerd alsnog opgepakt. Op deze manier blijven we integraal met onze "partners in veiligheid" werken aan een veiliger en leefbaarder Grave!

Informatie

Voor meer informatie kunt u terecht op het Veiligheidsbureau van de gemeente Grave (0486) 477 277. U kunt via deze website de eerste evaluatie van het veiligheidsarrangement ook inzien.