KWF Kankerbestrijding



Amsterdam, 20 januari 2009 - Prof. dr. Ton Berns en prof. dr. Fred Falkenburg ontvangen 2 miljoen euro als winnaars van de KWO-prijs (Koningin Wilhelmina Onderzoeksprogramma-prijs). KWF Kankerbestrijding introduceerde in 2008 het Koningin Wilhelmina Onderzoeksprogramma, om toponderzoekers in staat te stellen multi-disiplinair onderzoek te doen. De officiële uitreiking van de KWO-prijzen is dit najaar.

Longkanker en borstvlieskanker

Onderzoeker Ton Berns longkanker
Prof. dr. Berns van het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis gaat betere behandelingen voor longkanker en borstvlieskanker ontwikkelen. Jaarlijks krijgen bijna 10.000 mensen longkanker of borstvlieskanker, eenzelfde aantal overlijdt aan deze ziektes. De behoefte aan betere behandelmethoden is dus groot. Eerder ontwikkelde prof. Berns al verschillende modellen in muizen die lijken op tumoren bij de mens. Deze muismodellen zijn heel geschikt om nieuwe behandelmethoden te testen.

Stamceltransplantatie

Stamceltransplantatie

Prof. dr. Fred Falkenburg van het Leids Universitair Medisch Centrum houdt zich bezig met methoden om de afweer actief in te zetten tegen bloedziekten. Met zijn medewerkers zoekt hij naar verbetering van stamceltransplantatie bij leukemie en lymfklierkanker. Artsen behandelen leukemiepatiënten vaak met stamceltransplantaties. Eerst vernietigen ze door chemotherapie en antistofbehandeling zoveel mogelijk de zieke stamcellen van de patiënt. Daarna dienen ze stamcellen toe van een gezonde donor. Die nestelen zich in het beenmerg van de patiënt en nemen de functie van de stamcellen van de patiënt over.

Koningin Wilhelmina Onderzoeksprogramma

Het Koningin Wilhelmina Onderzoeksprogramma (KWO) is een persoongebonden subsidie van maximaal 2 miljoen euro per wetenschappelijk kankeronderzoek, voor een periode van maximaal zes jaar. Toponderzoekers kunnen zo samenhangend en multidisciplinair onderzoek doen. De selectie van onderzoeksprogramma's en bijbehorende winnaars is gebaseerd op advies van de Wetenschappelijke Raad van KWF Kankerbestrijding en (inter)nationale deskundigen.

De KWO-prijs is met 2 miljoen euro een van de grootste geldprijzen op het terrein van wetenschappelijk onderzoek in Nederland. Laatst gewijzigd op 20 jan 2009