Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

CG-Raad: houd EPD beknopt

Neem alleen de absoluut noodzakelijke gegevens op in het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD), zo stelt de CG-Raad. En laat gegevens die niet direct belangrijk zijn voor de medische zorg buiten het EPD. Zorgverlener en patiënt bepalen samen welke gegevens noodzakelijk zijn. Daarnaast wil de CG-Raad dat het EPD na een jaar geëvalueerd wordt.

De CG-Raad vindt dat het Elektronisch Patiënten Dossier veel kan betekenen voor chronisch zieken. Het kan bijdragen aan een goede gezondheidszorg in Nederland. Vooral chronisch zieken maken regelmatig gebruik maken van de gezondheidszorg. Zeker voor hen is het van belang dat de historie van hun ziekte en behandeling goed bekend is en goed gebruikt wordt. De CG-Raad vindt het belangrijk dat er duidelijke afspraken komen over welke gegevens er in het EPD mogen worden opgenomen. Ook moet nog geregeld worden van wie de gegevens in het dossier zijn en wie het dossier mag inzien. Ook de privacy is niet goed geregeld.

Inhoud van het EPD

De CG-Raad vindt dat het EPD alleen en uitsluitend de absoluut noodzakelijke set gegevens mag bevatten. Dat zijn gegevens die bijdragen aan betere zorg voor de patiënt. Het EPD moet niet vervuild worden met extra gegevens, die daar niet aan bijdragen. De zorgverlener en patiënt bepalen samen welke gegevens absoluut noodzakelijk zijn. Alleen deze gegevens mogen in het EPD worden opgenomen.

Evaluatie EPD

De CG-Raad vindt dat het gebruik van het EPD na een jaar geëvalueerd en getoetst moet worden. Daarbij gaat het om vragen als is de doelstelling gehaald en is het gegarandeerde veiligheidsniveau gehaald. Onderzoek eerst gedegen hoe het EPD in de praktijk werkt, voordat je het EPD verder ontwikkelt.

Twijfel blijft

De doelstelling van het Elektronisch Patiënten Dossier wordt op dit moment niet consequent genoeg ingevuld. Indien het EPD breder wordt toegepast leidt dit tot onduidelijkheid en twijfel over het belang. Mensen zullen het EPD pas willen gebruiken als de problemen worden opgelost. Het EPD kán veel betekenen voor chronisch zieken. Maar dan moeten zaken wel goed geregeld zijn. Als dat niet het geval is, lopen chronisch zieken juist extra risico op problemen. Omdat ze vaak met veel verschillende hulpverleners van doen hebben.


* Klik hier voor het officiële standpunt van de CG-Raad over het EPD (Word-document)

(Geplaatst: 20 januari 2009)

---