Politie Haaglanden

Persberichten 20 januari

Haaglanden, 20-01-2009

Politie zoekt getuigen en informatie autobranden Transvaal

Autobrandenteam start flyeractie
Den Haag Het autobrandenteam van Politie Haaglanden onderzoekt nog steeds de autobranden van de afgelopen jaarwisseling. Onbekenden staken in Den Haag 52 autos in brand. Tijdens de nacht gingen in het stadsdeel Transvaal veel autos (zeventien) in vlammen op.

In deze zwaarst getroffen wijk delen vandaag, dinsdag 20 januari, vanaf 14.00 uur agenten flyers uit waarin getuigen worden opgeroepen zich te melden. Tevens doen de agenten een buurtonderzoek op locaties waar autos in brand werden gestoken. In de Sirtemastraat hield het team al eerder een buurtonderzoek. Tot op heden hield het team veertien verdachten aan die verantwoordelijk worden geacht voor acht zaken. Daarnaast verrichtte het team in totaal 44 buurtonderzoeken.

M succesvol
M-meldingen leidden tot op heden tot een opgeloste zaak en in twee gevallen verwacht de recherche snel concrete resultaten te kunnen boeken.

Getuigenoproep
De politie is niet alleen op zoek naar mensen die meer kunnen vertellen over de autobranden. Ook komt de politie graag in contact met mensen die filmpjes of fotos van de branden hebben gemaakt met bijvoorbeeld een mobiele telefoon. Daar kan belangrijke informatie op staan. Zij kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844. Anoniem kan uiteraard ook, bel dan met M. op 0800-7000.

Zonder licht, met drank
Den Haag Een 33-jarige Hagenaar kreeg maandag 19 januari een proces-verbaal omdat hij met teveel drank op achter het stuur zat. Surveillerende agenten zagen de man omstreeks 19.20 uur rijden op de De La Reyweg. Omdat de verlichting van zijn auto niet brandde, wilden de agenten hem controleren. Toen uit de voorlopige blaastest bleek dat hij teveel gedronken had, hielden zij hem aan. Op het politiebureau blies de Hagenaar 930 ugl. Met een proces-verbaal en een rijverbod van 11 uur op zak, mocht hij het bureau weer verlaten.

Getuigenoproep: Man gestoken bij vechtpartij
Den Haag Agenten werden maandag 19 januari omstreeks 15.40 uur gestuurd naar een vechtpartij tussen meerdere personen op de Hobbemastraat. Ter plaatse werden zij aangesproken door een 38-jarige Hagenaar die vertelde dat hij door een groep mannen in elkaar geslagen was. Een getuige vertelde echter dat de Hagenaar een groot mes bij zich zou dragen. De agenten troffen bij de man inderdaad een groot mes aan. Kort daarna meldde zich een 39-jarige Hagenaar die verklaarde dat hij door de 38-jarige in zijn schouder was gestoken. Hierop hielden de agenten de 38-jarige man aan. Het slachtoffer is zelf voor behandeling van zijn verwonding naar het ziekenhuis gegaan en deed later aangifte op het politiebureau. Een 59-jarige Hagenaar die beide mannen uit elkaar wilde halen, raakte ook gewond en deed eveneens aangifte. De recherche van Bureau De Heemstraat onderzoekt de exacte toedracht en aanleiding van de vechtpartij en roep getuigen op zich te melden. Heeft u maandagmiddag iets gezien van deze vechtpartij of de aanloop daarvan? Neemt u dan contact op met de recherche van Bureau De Heemstraat via nummer 0900-8844. Blijft u liever anoniem, bel dan met M. 0800-7000.

Zonder rijbewijs achter het stuur
Den Haag Agenten zagen op maandag 19 januari om 21.40 uur op de Regentesselaan een personenauto rijden zonder verlichting. In de Newtonstraat stopte de bestuurder en spraken de agenten hem hierop aan. De 30-jarige Hagenaar vertelde de agenten dat hij geen rijbewijs of identiteitsbewijs bij zich had. Hij werd meegenomen naar het politiebureau waar bleek dat de man een valse naam opgegeven had en dat hij helemaal niet in het bezit is van een geldig rijbewijs. Voor het rijden zonder verlichting kreeg de Hagenaar een bekeuring, voor het rijden zonder rijbewijs en het opgeven van een valse een proces-verbaal.

Onder invloed en zonder rijbewijs achter het stuur Den Haag - De politie hield dinsdag 20 januari tijdens een controle op de Valkenboslaan een 46-jarige Hagenaar aan. Hij bleek niet in het bezit van een geldig rijbewijs en rook naar alcohol. Agenten namen de man mee naar het politiebureau voor een blaastest waar hij 275 ugl blies. Daar bekende de man ook onder invloed van drugs te zijn. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Onenigheid
Den Haag Een al langere tijd bestaande onenigheid tussen een 18-jarige vrouw en een groepje jongelui in de leeftijd van 14 tot 17 jaar oud, leidde maandagmiddag 19 januari tot een mishandeling van de vrouw. De politie werd om 16.20 uur naar de woning van de vrouw aan de Coevordenstraat gestuurd. Toen de agenten bij haar woning kwamen, bleek dat de vrouw door een groep jongelui (drie jongens en twee meisjes) was mishandeld. De vrouw wees een 14-jarige Hagenaar aan als degene die haar had geslagen en hij werd door de politieagenten aangehouden. Toen zijn eveneens 14-jarige broer dit zag, bedreigde hij een politieagent en werd ook aangehouden. Een 15-jarige meisje vond het nodig om de politieagenten uit te schelden voor kankersukkels en zij werd voor belediging aangehouden. De politie onderzoekt de mishandeling. Het 15-jarige meisje kreeg voor de belediging een taakstraf van 20 uur opgelegd.

Mishandeling
Den Haag Drie jongens die samen op de internationale school zitten, kochten maandagmiddag 19 januari na schooltijd wat in een supermarkt op het Alphons Diepenbrockhof. Toen de jongens de supermarkt verlieten, werden ze aangesproken door een jongen. Toen het drietal hier niet op reageerde en doorliep, werden zij door een groep jongens en meisjes achtervolgd. De jongens pakten vervolgens de petten van de hoofden van een 14-jarige Wassenaarder en een 13-jarige Hagenaar. Ook besproeiden ze de drie jongens met frisdrank. Het drietal probeerde weg te lopen, maar zij werden tegengehouden. Hierop ontstond een vechtpartij waarbij over en weer klappen vielen. De 14-jarige jongen uit Wassenaar werd door één van de jongens mishandeld. Hij deed aangifte. De politie onderzoekt de mishandeling.

Snelheidsduivels op de bon
Den Haag De politie controleerde maandag 19 januari tussen 12.30 en 16.00 uur op de Bezuidenhoutseweg 777 voertuigen. Hiervan hielden 134 zich niet aan de toegestane snelheid van 50 km/u. De hoogst gemeten snelheid was 74 km/u.

Dure verjaardag
Den Haag Een 26-jarige Rijswijker bracht op dinsdag 20 januari een groot deel van zijn verjaardag door op het politiebureau. Tijdens een controle op de Loosduinseweg bleek de man niet in het bezit van een geldig rijbewijs. Ook zat hij met een behoorlijke slok te veel op achter het stuur. Aan het politiebureau legde de Rijswijker een blaastest af en blies 770 ugl. Met twee processen-verbaal op zak mocht de man naar huis om met een flinke kater de rest van zijn verjaardag te vieren.

De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Gewond door aanrijding
Den Haag Een 15-jarig meisje uit Nootdorp raakte maandag 19 januari om 16.15 uur gewond bij een aanrijding. De Nootdorpse reed op een bromfiets op de Westduinweg in de richting van de Statenlaan. Toen ze een bekende zag, was ze afgeleid en lette ze even niet op het verkeer. Ze reed met de voorzijde van haar bromfiets tegen de achterzijde van een personenauto. Het ambulancepersoneel bracht haar met onbekend letsel naar het ziekenhuis.

Man op gestolen fiets
Voorburg Een 25-jarige Hagenaar trok de aandacht van politieagenten, omdat hij op maandag 19 januari omstreeks 16.15 uur op een damesfiets reed. Bij controle op de Laan van Nieuw Oosteinde bleek dat de fiets van diefstal afkomstig was. Nadat de Hagenaar was aangehouden verklaarde hij aan het politiebureau, dat hij de fiets van zijn 21-jarige Haagse vriendin had geleend. De vrouw verklaarde dat zij de fiets enige jaren terug voor 100 euro had gekocht. De politie heeft proces-verbaal ter zake heling tegen beide Hagenaars opgemaakt. De 25-jarige werd later die avond in vrijheid gesteld.

Gesignaleerde persoon
Voorburg Een 24-jarige automobilist uit Haarlem bleek bij een controle op de Laan van Nieuw Oosteinde op maandag 19 januari omstreeks 05.15 uur nog meerdere boetes te hebben openstaan. De boetes waren opgelopen tot een totaalbedrag van ongeveer 800 euro. De Haarlemmer werd aangehouden en ingesloten in het politiebureau. Hij betaalde de meeste bekeuringen en tekende voor één feit hoger beroep aan. Hij werd daarna in vrijheid gesteld.

Overstekende jongen gewond
Wassenaar - Een 47-jarige automobilist uit Wassenaar kon 19 januari om 17.45 uur een jongen die op de Storm van s-Gravezandeweg plotseling overstak niet meer ontwijken. De 16-jarige jongen uit Wassenaar raakte licht gewond, een ambulance vervoerde hem naar het ziekenhuis.

Lastige klant
Delft Een taxichauffeur belde 20 januari om 02.25 uur de politie dat hij werd lastiggevallen door een man. De 25-jarige man uit Rotterdam was zomaar op de motorkap van de taxi gesprongen en had op de voorruit geslagen. De Rotterdammer die onder invloed was van alcohol, gedroeg zich tegenover de agenten zeer recalcitrant. De Rotterdammer zit nog vast voor verhoor.

Gewond bij aanrijding
Zoetermeer - Bij een aanrijding op de Europaweg 19 januari omstreeks 18.45 uur raakte een 22-jarige automobilist uit Zoetermeer gewond. De Zoetermeerder raakte door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur kwijt en botste tegen een boom en een betonnen muur. Met hoofdletsel vervoerde een ambulance het slachtoffer naar een ziekenhuis.