Gemeente Onderbanken


Boven de grond halen Roode Beek Schinveld
IMG_0067.jpg

De gemeente Onderbanken en Waterschap Roer en Overmaas en Waterschapsbedrijf Limburg zijn 19 januari jl. officieel gestart met het openmaken van de Roode Beek in de kern Schinveld.

Daartoe wordt eerst een regenwaterbuffer verplaatst en vergroot in het Burgemeester Adamssportpark in Schinveld om tijdelijk regenwater op te kunnen vangen.

Â

Met de uitvoering van de plannen zal de wateroverlast in de kern Schinveld bij hevige regenval worden verminderd. Samen met bestuurders van gemeente, waterschap, provincie en omwonenden hebben leerlingen van de drie basisscholen in Schinveld letterlijk de schop in de grond gezet om het startsein te geven voor het realiseren van deze regenwaterbuffer met een inhoud van ruim 80.000 m3. De oude regenwaterbuffer had een inhoud van 40.000 m'.

Â

In de tweede helft van 2009 zullen gemeente en waterschap wordt daadwerkelijk starten met het openmaken van de Roode Beek in Schinveld over een traject van 800 meter. Maar eerst moet de regenwaterbuffer, met een gedoseerde uitstroom in de beek, vergroot en verplaatst zijn. In totaal zal ruim 60.000 kubieke meter grond verzet moeten worden.

Â

Over de aangepaste plannen voor het boven de grond halen van de Roode Beek âmede op basis van de meespraak- vindt 16 februari een informatiebijeenkomst plaats om 19.30 uur in het Klooëster, Kloosterlaan 7a in Schinveld.

Â

Samenwerking biedt voordelen

De samenwerking van de drie partijen biedt synergievoordelen: één keer een sleuf in de grond, één keer bemalen en één directievoering. De gemeente moet het stamriool vervangen en de infrastructuur aanpassen, het waterschap wil de Roode Beek boven de grond halen en het Waterschapsbedrijf Limburg, de uitvoeringsorganisatie van beide Limburgse waterschappen vergroot het transportriool en draagt deze dan over aan de gemeente.

Â

De totale plankosten bedragen rond de 7 miljoen euro. Mede door de samenwerking is ook het verwerven van subsidie mogelijk gemaakt van Rijk, Provincie (Vitaal Platteland) en het Bouwfonds/Cultuurfonds.

Â

Voor beelden van de "aftrap" in het Burgemeester Adamssportpark in Schinveld klik hier.

Â

Â

Â