Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Illegaal hout mondiaal aanpakken

Landbouw- en Visserijraad 19 januari

Nieuwsbericht | 20-01-2009

"We moeten het probleem van illegaal hout niet alleen in Europees verband, maar ook in mondiaal verband en in internationale fora aanpakken." Dit zei minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) na een debat over de voedselprijzen tijdens de eerste Landbouw- en Visserijraad van 2009. Deze werd afgelopen maandag, 19 januari, in Brussel gehouden.
Sla de volgende lijst met navigatielinks over

* Strijd tegen illegaal hout

* Voedselprijzen in Europa

* Exportsubsidies zuivel

* Genetisch gemodificeerd raapzaad en genetisch gemodificeerde anjer

Strijd tegen illegaal hout

Europees Commissaris Dimas van Milieu organiseerde een debat over een verordening gericht op de bestrijding van illegale houtkap en de handel in illegaal hout. Minister Verburg was blij dat dit onderwerp op de agenda stond. Nederland had hier al een paar keer om gevraagd. Verburg: "Dit debat is een eerste stap in de goede richting. We moeten het probleem van illegaal hout niet alleen in Europees verband, maar ook in mondiaal verband en in internationale fora aanpakken. En onszelf vragen stellen als: Wanneer is hout illegaal?."

Verburg benadrukte verder het belang van handhaving en sancties. En riep de commissaris en overige ministers op zoveel mogelijk aan te sluiten bij bestaande certificeringssystemen om buitensporige administratieve lasten te voorkomen.

De minister hoopt dat de Europese Commissie dit dossier voortvarend vervolgt.