Ministerie van Defensie

Lokale bevolking positief over operatie Tura Ghar

20 januari 2009, 16.21 uur

Tijdens Tura Ghar wordt veelvuldig met de bevolking gepraat. Operatie Tura Ghar (Sabelberg) in Uruzgan is goed ontvangen bij de lokale bevolking. Uit contacten tussen de ISAF-eenheden en bewoners van de Baluchivallei blijkt dat zij positief staan tegenover de aanwezigheid van de veiligheidstroepen. De mensen hopen dat hiermee de rust in de vallei terugkeert.

Het Provinciaal Reconstructie Team heeft een shura (bijeenkomst) gehouden met belangrijke leiders, waarbij de veiligheidssituatie uitgebreid aan de orde kwam. Ook werd een eerste inventarisatie gemaakt van de meest noodzakelijke behoeften. Het streven is de oude bazaar binnenkort weer te openen. Daarnaast is vanuit de bevolking de wens geuit om de weg tussen Tarin Kowt en Chora door de vallei te verharden.

Nederlandse militairen zorgen voor de beveiliging als Afghaanse militairen een quala binnengaan.

Onder controle Met de operatie in de Baluchivallei is een belangrijke stap gezet om een bolwerk van de opstandelingen onder controle te brengen van de Afghaanse overheid en ISAF. Binnenkort begint de bouw van een patrouillebasis die de aanwezigheid van het Afghaanse leger in dit deel van de vallei een permanent en zichtbaar karakter moet geven.

De afgelopen dagen zijn bij huiszoekingen opnieuw wapenopslagplaatsen aangetroffen met daarin klein-kaliber wapens, handgranaten en communicatiemiddelen. Een bijzondere opslagplaats was een zeer goed verstopte plek in een droge rivierbedding. Ook werden weer enkele Improvised Explosive Devices (IED´s) opgespoord en onschadelijk gemaakt. Civiele vertegenwoordiger Peter Mollema (links) en kolonel Kees Matthijssen geven op Kandahar Air Field een persconferentie. - Bron: ISAF.

Persconferentie Kolonel Kees Matthijssen en de civiele vertegenwoordiger Peter Mollema hebben gisteren op Kandahar Air Field een persconferentie gegeven voor de Afghaanse media over operatie Tura Ghar. Zij benadrukten dat deze operatie vooral een succes is geworden dankzij de samenwerking tussen Nederlandse en Australische ISAF-troepen enerzijds en eenheden van de Afghan National Army (ANA) anderzijds.

De voortdurende dreiging en de zware omstandigheden die mede werden bepaald door de slechte weersomstandigheden, hebben veel geëist van het personeel dat betrokken was bij de operatie. Mollema gaf aan dat de operatie de opmaat vormt voor een verdere economische en infrastructurele ontwikkeling van de vallei en de positie van Afghaanse autoriteiten in het gebied versterkt.

Achtergrondinformatie

* Grote militaire operatie in Uruzgan (video)