Unie KBO

Blij met extra's voor kleinschalig wonen dementerenden

Blij met extra's voor kleinschalig wonen dementerenden

20-1 De koepel van ouderenorganisaties CSO is blij dat staatssecretaris Bussemaker (VWS) extra geld beschikbaar stelt om dementerende ouderen kleinschalig te laten wonen.

De CSO verwacht dat met deze maatregel de zorg voor deze groep aanzienlijk kan verbeteren. Dit jaar wordt er twintig miljoen euro meer voor kleinschalige zorg uitgetrokken, in 2010 en 2011 nog eens dertig miljoen.

Een opname in een verpleeghuis leidt bij dementerende niet zelden tot ontreddering doordat ze een vertrouwde omgeving en bekende leefpatronen moeten missen. De CSO is daarom een groot voorstander van kleinschalige zorg, zodat demente ouderen in hun eigen wijk, dichtbij familie kunnen wonen. Kleinschalige woonvormen bieden patiënten meer mogelijkheden om hun eigen leefstijl te behouden en kunnen ervoor zorgen dat mantelzorgers meer inzetbaar zijn.

In Nederland lijden 180.000 mensen aan dementie en jaarlijks komen er twintigduizend patiënten bij. De ziekte gaat vaak gepaard met eenzaamheid, onrust, angst en somberheid, waardoor de kwaliteit van leven ernstig wordt aangetast.
Er zijn momenteel slechts 1555 plaatsen in de kleinschalige zorg voor dementerende ouderen, naast veel plaatsen in grote instellingen. Door de stimuleringsregeling kan kleinschalige zorg in de wijken verder groeien.

Binnen de CSO werken samen: Unie KBO, PCOB, NVOG en NOOM. De CSO vertegenwoordigt ruim 550.000 ouderen.