D66

Genees elektronisch dossier vóór invoering van kinderziekten

20 januari 2009

D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya vraagt het kabinet het elektronisch patiënt dossier (EPD) aan nieuwe tests te onderwerpen, voordat het wordt ingevoerd. De experimenten die tot nu toe met het EPD gedaan zijn waren niet hoopgevend. De sociaal-liberaal stelt vandaag voor om het EPD pas in te voeren wanneer uit tests blijkt dat de medische gegevens van patiënten goed beveiligd zijn en zij zelf kunnen controleren wie er in hun dossier heeft gekeken.

Kinderziekten

Het kabinet wil het EPD per september invoeren. Koser Kaya stelt vandaag voor om eerst nieuwe experimenten met het EPD te doen waaruit blijkt dat de medische gegevens van patiënten goed beveiligd zijn. Koser Kaya: "We moeten het EPD niet in september in heel Nederland invoeren, terwijl uit experimenten met het elektronisch dossier nog veel onvolkomenheden blijken. De medische gegevens van mensen zijn heel persoonlijk. Daarmee mogen we geen onverantwoorde risico's nemen. Het EPD mag wat mij betreft pas ingevoerd worden, wanneer het genezen is van kinderziekten."

Vertrouwen in de overheid

De sociaal-liberaal wijst erop dat de laatste grote ICT-projecten van de overheid, zoals bijvoorbeeld de OV-chipkaart, met veel problemen gepaard gingen: "Het vertrouwen in de overheid op dit punt is niet groot. Daarom mogen we niet opnieuw teleurstellen. Dat zou ervoor zorgen dat alle ambities met argwaan worden bekeken."

Efficiëntere zorg

Koser Kaya heeft de ontwikkeling van het elektronische dossier altijd gesteund, maar wel onder voorwaarde dat privé-gegevens van patiënten goed beschermd worden. Koser Kaya: "Een elektronisch dossier zorgt ervoor dat gegevens tussen artsen kunnen worden uitgewisseld. Ik zou er ook niet aan moeten denken dat we geen e-mails meer konden versturen, maar alles weer per post moesten doen. Het EPD zorgt voor efficiëntere zorg."

Persoonlijke gegevens

Koser Kaya vindt echter dat het kabinet tot nu toe onvoldoende werk maakt van de bescherming van persoonlijke gegevens van patiënten. Koser Kaya: "Op dit moment staat het dossier met de ziektegeschiedenis van patiënten in de kast bij de huisarts. De huisarts en zijn medewerkers kunnen er alleen bij met de sleutel van de dossierkast. Wanneer dossiers elektronisch worden, staan de gegevens uit die kast straks aan veel meer artsen en verplegers ter beschikking. Daarom wil ik dat het slot op de kast wordt verbeterd en de patiënt de sleutel krijgt." De sociaal-liberaal wil dat patiënten kunnen zien wie er in hun dossier heeft gekeken en wat diegene heeft gewijzigd.