Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

15 januari 2009

NISB EN TNO PRESENTEREN OP 20 JANUARI GOEDE PRAKTIJKEN VOOR GEZOND ONDERNEMEN

Gezond ondernemen: veel bedrijven weten dat ze ermee aan de slag moeten, maar soms blijft het steken bij goede bedoelingen. Dat willen TNO en het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) in samenwerking met het Werkgeversforum Kroon op het Werk doorbreken, door op dinsdag 20 januari a.s. in Amersfoort een bijeenkomst te organiseren met als thema "Goede Praktijken voor Gezond Ondernemen". Want gelukkig zijn er genoeg voorbeelden in Nederland die het navolgen waard zijn. Gastheer is Agis Zorgverzekeringen, één van de zes bedrijven die in het kader van de Europese campagne Move Europe zich zullen presenteren als Goede Praktijken voor Gezond Ondernemen. Bijzonder is de aanwezigheid van de Finse bedrijfsarts Dr. Ove Näsman, die de DRUVAN-methode nader toelicht, de succesvolle Finse aanpak voor gezondheidsbevordering in bedrijven.

Successen van gezond ondernemen
Steeds meer werkgevers vinden het bevorderen van gezondheid en vitaliteit van medewerkers een essentieel onderdeel van hun bedrijfsbeleid. Tijdens de bijeenkomst "Goede Praktijken voor Gezond Ondernemen" worden successen van gezond ondernemen onder de aandacht gebracht bij 100 genodigden op het gebied van Arbo en HRM. Projectleider Anja Dijkman: "Veel werkgevers worstelen nog met de manier waarop zij Gezond Ondernemen een vanzelfsprekend onderdeel van hun bedrijf kunnen maken. Belangrijker is om het daadwerkelijk te doen en van elkaar te leren. Niet alleen de Finse aanpak is hiervan een voorbeeld, ook in Nederland zijn veel bedrijven succesvol in hun aanpak. Tijdens de bijeenkomst Goede Praktijken voor Gezond Ondernemen staat het met elkaar delen van ideeën en successen centraal".

Eén jaar Move Europe: al 300 aanmeldingen
De campagne Move Europe bestaat nu een jaar in Nederland. Deze Europese campagne spoort werkgevers van grote en kleine bedrijven aan gezondheid prominent op hun agenda te zetten. Move Europe richt zich op de thema's gezonde voeding, mentale gezondheid, bewegen en preventie van roken. Ruim 300 Nederlandse bedrijven hebben zich aangemeld als deelnemer aan de campagne door de Company Health Check in te vullen op de site www.move-eu.nl. Hiermee hebben de bedrijven zelf kunnen nagaan hoe hun organisatie scoort op het gebied van gezond ondernemen. Op basis van deze zelfrapportage en interviews door TNO zijn zes bedrijven uitgenodigd om 20 januari a.s. hun verhaal over hun werkwijze te delen. Dit zijn:
· Agis Zorgverzekeringen, Amersfoort

· Waterland Ziekenhuis, Purmerend

· Sabic, internationaal petrochemisch bedrijf, Bergen op Zoom
· Waternet, Amsterdam

· Sociale Werkvoorziening, Zeist

· Emergis, centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg, Goes

Over de initiatiefnemers
Move Europe is een initiatief van het European Network for Workplace Health Promotion (ENWHP). In Nederland is TNO samen met NISB verantwoordelijk voor de uitgevoerde campagne. Naast de ministeries van VWS en SZW ondersteunen ook het Voedingscentrum, Fonds Psychische Gezondheid en Stivoro de campagne. Het werkgeversforum Kroon op het Werk en Zorgverzekeraar Agis maken de bijeenkomst op 20 januari 2009 mede mogelijk.

Noot voor redacties(