NOVA

20-01-2009

OBAMA TREEDT AAN ALS 44E PRESIDENT VAN DE VS

Zeven op de tien Amerikanen denken dat de droom van Martin Luther King vandaag echt is uitgekomen. Want vandaag zal Barack Obama worden ingezworen als de 44e president van de Verenigde Staten.

De hele dag staat Washington in het teken van de festiviteiten waarvoor miljoenen Amerikanen zijn afgereisd naar de hoofdstad. Obama legt rond 18.00 uur Nederlandse tijd de eed af op de trappen van het Capitool, het parlementsgebouw.

Bekijk hier beelden van de live webcam vanaf het Capitool. Of volg vanaf 17.19 uur de inauguratie via Journaal24.

De eed die Obama aflegt, luidt: 'Ik zweer plechtig dat ik trouw de taken van de president zal uitvoeren, en zo goed als ik kan de grondwet in stand zal houden, zal beschermen en verdedigen'. Hij doet dat met zijn hand op dezelfde bijbel die Abraham Lincoln gebruikte bij de beëdiging in 1861.

Na het afleggen van de eed volgt de inauguratietoespraak van Obama. De inhoud van die langverwachte speech is nog strikt geheim. Daarna volgt de afscheidsceremonie van George W. Bush.

Presentatie: Clairy Polak

(Onderwerpen onder voorbehoud)
Washington in de ban van inauguratie Obama Steun voor onderzoek Irak groeit Droom Martin Luther King wordt werkelijkheid Buitenlandse journalisten bereiken Gazastad


----------
NOVA / Den Haag Vandaag
Nederland 2
Ma t/m do: 22.15-22.45
Vrijdag: 22.15-22.55
Zaterdag: 22.10-22.30
Herhaling na middernacht

© NOVA / Nederlandse Programma Stichting