Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Alkmaar, 20 januari 2009

Afgelopen maandag hebben zorginstellingen, onderwijsinstellingen, gemeenten, CWI en UWV in de regio concrete afspraken gemaakt over de aanpak van de arbeidsmarktproblematiek in de sector zorg. Zo zeggen zij een samenwerkingsverband te willen starten op het gebied van loopbaanontwikkeling en personeelsuitplaatsing in de zorg.

De sector Zorg kampt met een tekort aan gekwalificeerd personeel. Zorginstellingen hebben met name behoefte aan medewerkers die opgeleid zijn tot niveau 3 en soms 4. Werkzoekenden die ondersteund worden door UWV en gemeenten zijn vaak lager opgeleid. Daarnaast zijn zij voor het grootste deel ouder dan 45 jaar en komen moeilijk aan de slag. Dit was de reden voor het Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid Noord-Holland Noord (RPA-NHN) om tijdens de Week van het Werk alle partijen om de tafel te zetten en samen tot oplossingen komen voor dit probleem.

Als meest aansprekende oplossingsrichting werd het oprichten van een samenwerkingsverband genoemd, met het opleiden van huidige en toekomstige medewerkers als uitgangspunt. In dit samenwerkingsverband werken ketenpartners, onderwijsinstellingen en werkgevers om ervoor te zorgen dat de zorginstellingen voorzien worden van gekwalificeerde medewerkers. Vanuit dit samenwerkingsverband kunnen snuffelstages worden georganiseerd voor werkloze werkzoekenden en projecten worden geïnitieerd om onder andere de doorstroommogelijkheden voor het huidige personeel te vergroten.

Het RPA-NHN zal met een werkgroep bestaande uit medewerkers van de verschillende organisaties de besproken plannen verder uitwerken.