Gemeente Den Haag

20 januari 2009

Ruim 3.000 mensen zijn in 2008 gestart met inburgering in Den Haag

Tussen januari en 1 december 2008 zijn er in Den Haag ruim 3.000 inwoners gestart met hun inburgering. Daarnaast zijn er 524 mensen begonnen met hun alfabetisering, een voortraject voor de inburgering. 'Het is een grote stap vooruit ten opzichte van 2007, maar het blijft noodzakelijk om de inspanningen nog verder te intensiveren', aldus wethouder Rabin Baldewsingh, verantwoordelijk voor de inburgering. Vanaf 2009 zijn er twee nieuwe instellingen (Sagenn en Capabel) die naast ROC Mondriaan taalcursussen gaan verzorgen voor inburgeraars. Dit staat in een brief van 20 januari 2009 van Baldewsingh aan de raadscommissie Jeugd en Burgerschap, waarin hij de commissie informeert over de voortgang rond inburgering in Den Haag.

In 2007 is de Wet Inburgering ingevoerd. Na de grote aanloopproblemen zijn er veel maatregelen genomen en ook is de wet eind 2007 aangepast. Daardoor kan de gemeente meer sturing geven. In 2008 zijn er (tot 1 december) 1.986 Hagenaars die verplicht moeten inburgeren gestart en 517 mensen op vrijwillige basis. Verder zijn er 579 mensen begonnen met een gecombineerd geïntegreerd traject (inburgering en reïntegratie naar werk). Daarnaast zijn er nog 524 mensen begonnen aan de alfabetisering. Er staan ook ongeveer 1.000 mensen klaar om te starten met hun inburgering. Voor een deel van deze mensen (427) moet eerst de kinderopvang geregeld worden en 189 mensen (werkenden) staan op de lijst voor avondlessen.

Grote stap vooruit, extra inspanningen
In 2008 is een grote stap vooruit gezet ten opzichte van 2007, maar het blijft noodzakelijk de inspanningen verder te intensiveren. Recent zijn er nieuwe afspraken gemaakt over meer kinderopvang en is een wervingsteam vooral in de krachtwijken aan de slag. Daarnaast is er een participatiebank opgericht voor stageplekken. Inburgeraars kunnen via deze bank aan een participatieplek worden geholpen. Via zo'n plek kunnen zij in de praktijk hun kennis van de Nederlandse taal vergroten. Op dit moment zijn er al 200 participatieplekken beschikbaar. Ook is een campagne gestart onder het motto 'het nieuwe Inburgeren is van ons allemaal'. Verder is een stedelijke adviesgroep geïnstalleerd die de wethouder moet adviseren over de Haagse inburgering. Om een grotere doelgroep te bereiken worden op dit moment verschillende onderzoeken uitgevoerd. Die gaan over het aantal inburgeraars in Den Haag, redenen van mensen om al dan niet deel te nemen aan de inburgering en de ervaringen van inwoners met de Haagse inburgering. Om de problemen met de kinderopvang aan te pakken wordt samen met de andere G4-steden en het ministerie de mogelijkheid onderzocht voor een vorm van oppas in of vlakbij de locatie van de cursus. Ook werkt de gemeente aan uitbreiding van de mogelijkheden voor avondonderwijs. Het college onderzoekt de mogelijkheid om een financiële beloning uit te keren aan burgers of instanties die er voor zorgen dat mensen starten met hun inburgering.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Directie Voorlichting en Externe Betrekkingen, Ankie Pastoors 070 - 353 2325 of 06 - 52 582 382

AP/CL/09/07