Provincie Noord-Brabant

Openbare besluitenlijst Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 20 januari 2009

1. Beveiliging nightliners Er komt beveiliging op de nachtbussen (nightliners) in Tilburg. De provincie is verantwoordelijk voor de exploitatie van de nachtbussen. De vervoerders zijn echter verantwoordelijk voor de veiligheid. In overleg met de gemeente Tilburg is besloten om de kosten te delen. De provincie neemt nu E 62.500 voor haar rekening.

2. Reacties kwaliteit basisvoorzieningenniveau OV GS hebben kennis genomen van de Brabantse vier regionale overlegorganen (GGA), het Reizigersoverleg Brabant en de busmaatschappijen Arriva en Veolia. De reacties worden doorgeleid naar de commissie Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid.

3. Moerdijk Voor de gebiedsontwikkeling Moerdijk hebben GS opdracht verleend aan een externe procesmanager. Het betreft een opdracht mede namens gemeente Moerdijk en het Rijk en deze loopt tot de zomer van 2009. Hiermee is een bedrag van E 60.840 (excl BTW) gemoeid.

4. Ondersteuning computersoftware Gedeputeerde Staten sluiten een ondersteuningscontract met Microsoft voor het oplossen van technische vragen bij het gebruik van computerprogramma's. Ook levert de onderneming technische ondersteuning. Het contract heeft een looptijd van vier jaar. Er wordt afgeweken van het aanbestedingenbeleid.

5. Kasteel Gemert, vragen Groen-Links fractie In antwoord op de vragen van Groen Links over de financiering van de aankoop van Kasteel Gemert te Gemert-Bakel antwoorden Gedeputeerde Staten dat de gemeente zich niet beroept op de ruimte-voor-ruimteregeling bij de financiering van het plan. Wel beroept de gemeente zich op de uitgangspunten van de nota Buitengebied in Ontwikkeling. Gedeputeerde Staten zullen bij de definitieve financieringsvoorstellen en onderbouwing van de gemeente nagaan of er terecht een beroep wordt gedaan op de mogelijkheden van deze beleidsnota.

6. Stortplaatsen GS dienen namens 15 regionale en lokale overheden in Europa een aanvraag voor een subsidie voor het hergebruik van voormalige stortplaatsen in bij de EU. Dit in het kader van het programma Interreg IVC, dat zich richt op het bevorderen van de grensoverschrijdende samenwerking. De provincie is de 'lead-partner' en de projectkosten worden begroot op E2,6 miljoen.

7. BMF en Natura 2000 Gedeputeerde Staten hebben hebben begrip voor de brief van de Brabantse Milieufederatie om prioriteiten te stellen bij haar betrokkenheid bij Natura 2000 Beheersplannen. Natura 2000 staat voor gebieden die onder de werking van de Europese natuurbeschermingsgebieden vallen.

8. Grondwaterkwaliteit De drinkwaterbedrijven zullen voortaan het ministerie van VROM en de provincie gegevens verschaffen over de kwaliteit van het grondwater. Daarmee profiteren de overheden van de gegevens van elkaars meetnetten. Op grond van de wet heeft de provincie tot taak om de kwaliteit van het grondwater te monitoren. GS ondertekenen een convenant met het ministerie en de drinkwaterbedrijven.

9. Samenwerking op milieugebied Brabant, Gelderland, Limburg, Overijssel en de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen gaan samenwerken op milieugebied. Op 29 januari ondertekenen de staatssecretaris voor milieu en de gedeputeerden milieu van de provincies een gemeenschappelijke verklaring. De samenwerking heeft gevolgen voor een gebied waar 25 miljoen mensen wonen en richt zich op wet-en regelgeving, luchtkwaliteit, bodembescherming, geluid, omgevingsrisico's, vernieuwbare energie, klimaat, afval, natuur en biodiversiteit.

10. Europees project watercare Droogte en watertekorten staan centraal in een Europees project waaraan de provincie Noord-Brabant gaat deelnemen. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten. Regionale overheden uit Duitsland, Italië, Spanje, Frankrijk, Hongarije en Roemenië nemen deel aan het project en wisselen kennis en ervaringen uit.

11. Landbouwschade door wild Bij goed onderbouwde dreigende landbouwschade door wild krijgt de faunabeheereenheid Noord-Brabant een ontheffing op voorhand voor het verjagen van de soorten die schade veroorzaken. Dat hebben GS besloten. Daarmee kan snel en effectief schade aan gewassen voorkomen worden. GS hebben daarnaast op voorhand een ontheffing gegeven voor het verjagen van smienten, grauwe ganzen en kolganzen. Daarbij mag een beperkt aantal dieren gedood worden.

12. Grondverwerving ecologische hoofdstructuur Uit een onafhankelijke evaluatie van het aankoopbeleid van grond in de ecologische hoofdstructuur blijkt dat het niet haalbaar is om alle grond die nodig is voor het veiligstellen van de natuurgebieden in 2012 in handen te krijgen. Het onderzoek is verricht op grond van artikel 217a van de provinciewet, dat voorschrijft dat de provincie haar beleid moet evalueren. GS stellen vast dat die conclusie in lijn is met de eerdere nota "EHS, ondernemend aan de slag" die in november in de statencommissie voor Ruimte en Milieu besproken is. Op grond van de evaluatie willen GS in prioritaire gebieden verwerven op minnelijke basis maar uiteindelijk ook onteigening in zetten om de provinciale doelen te bereiken. GS zenden de evaluatie aan de statencommissie voor Ruimte en Milieu en de Zuidelijke Rekenkamer.

13. Wet algemene bepalingen omgevingsrecht en omgevingsdiensten Er wordt gewerkt aan een gezamenlijke visie van de gemeenten en de provincie op de uitvoering van het omgevingsrecht. Het doel is de dienstverlening en de kwaliteit hiervan te verbeteren. Dat kan leiden tot de vorming van omgevingsdiensten voor de uitvoering van vergunningverlening en handhaving in de fysieke leefomgeving. Ook de invoering van de Wabo draagt hieraan bij. Dat blijkt uit een notitie die GS zenden aan de statencommissies voor Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid, Ruimte en Milieu en Bestuur en Middelen.

14. Dienstreis provinciesecretarissen naar Denemarken Begin maart 2009 bezoekt de provinciesecretaris van Noord-Brabant, samen met de andere provinciesecretarissen, Denemarken om geïnformeerd te worden over de doelen, de aanpak en de effecten van de bestuurlijke reorganisatie die daar heeft plaatsgehad.

15. PvdA-statenvragen over de ontsluiting van Molenwijck in Loon op Zand Gedeputeerde Staten hebben vragen van de PvdA beantwoord over de ontsluiting van de wijk Molenwijck in Loon op Zand. Kern van de beantwoording is dat met de gemeente is afgesproken dat lijn 136 de wijk weer zal aandoen zodra de nieuwe verbindingsweg tussen de Kasteellaan en de Molenwijck/Gildeweg in 2010 gereed is.

16. Ruimtelijke plannen Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente 's-Hertogenbosch voor de overkapping van een rijbak bij de manege aan de Laaghemaal 50 in Rosmalen; de gemeente Drimmelen voor het uitbreiden van een bestaand bedrijfspand aan de Oude Kerkstraat 40-44; de gemeente Someren voor een ruimte voor ruimte woning aan de Wertstraat 1 te Lierop; de gemeente Breda voor de uitbreiding van een koetshuis en de bouw van een berging aan de Wolfslaardreef; de gemeente Waalwijk voor de realisatie van een bouwmarkt aan de Hoofdkorfweg 12; de gemeente Heeze-Leende voor de bouw van een ruimte voor ruimte woning aan de Strijpersstraat 16B; de gemeente Bernheze voor het oprichten van een kaas/zuivelmakerij, kenniscentrum en landgoedwinkel aan de Vorstenbosscheweg 9 te Heeswijk-Dinther.

Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 15 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Maasdonk voor een mantelzorgvoorziening in een bijgebouw aan Kaathovven 53 te Vinkel.

Gedeputeerde Staten hebben het wijzigingsplan Buitengebied Rijsbergseweg 48, gemeente Etten-Leur goedgekeurd, hebben het bestemmingsplan Nederwetten van de gemeente Nuenen goedgekeurd, hebben het bestemmingsplan Centrum II van de gemeente Helmond goedgekeurd, hebben het verzoek voor een verklaring van geen bezwaar ex art. 19, lid 1, WRO voor project Pitstop op bedrijventerrein Boschwerf II van de gemeente Halderberge geweigerd, hebben goedkeuring verleend aan bestemmingsplan Villapark Loonsebaan van de gemeente Vught en nemen herzieningsbesluit over bestemmingsplan Heideweg Liempde, gemeente Boxtel.