Gemeente Alkmaar


BESLUITENLIJST
van de vergadering van burgemeester en wethouders van 20 januari 2009

Aanwezig:
P.M. Bruinooge, voorzitter
J.C. Meijer
drs. S.H. Binnendijk
W.A.J. van Veen
drs. N.M.C. Alsemgeest
mevr. ir. A. van Dam
drs. J.C.M. Cox, gemeentesecretaris.


1. Opening
De besluitenlijst van de vergadering van 13 januari 2009 wordt vastgesteld.


2. Besluiten

08.20116 Museum/lunchroom/educatieve ruimten ter plaatse van ER Tools aan de Wageweg Binnendijk
Probleemstelling:
Het verzoek van de heer E. Reijmers betreft een initiatief voor een museum voor oude auto's, de vestiging van een lunchroom met werknemers op sociaaltherapeutische basis en educatieve ruimten voor het houden van workshops en het geven van kinderpartijtjes. Het initiatief zou op zich een aanvulling kunnen zijn, ware het niet dat het plan in strijd is met het ter plaatse geldende bestemmingsplan "Oostelijk Deel Binnenstad I" en het horecabeleid en is in dat opzicht een ongewenste ontwikkeling. Er zitten echter ook positieve punten aan het verzoek die er voor pleiten de heer Reijmers te verzoeken zijn plan nader uit te werken.

Besluit:
Ondanks de strijdigheid met het bestemmingsplan en het horecabeleid overwegen medewerking te verlenen aan het voeren van een vrijstellingsprocedure ex artikel 3.23 Wet ruimtelijke ordening teneinde de vestiging van een museum/lunchroom/educatieve ruimten ter plaatse van ER Tools aan de Wageweg mogelijk te maken.

09.237 Kapvergunning voor 13 platanen ø 20-35 cm op het Europaplein (De Mare) Binnendijk
Probleemstelling:
Voor het kappen van gemeentelijke bomen is een vergunning nodig van burgemeester en wethouders

Besluit:
Het sectorhoofd Stadsbeheer, op grond van het bepaalde in artikel 2 van de gemeentelijke Kapverordening vergunning te verlenen voor het kappen van 19 platanen ø 20-35 cm

1

09.283 Fietsenstalling bij station Alkmaar-Noord Binnendijk
Probleemstelling:
Prorail is voornemens bij station Alkmaar-Noord een bewaakte fietsenstalling te realiseren. Voor de bouw van de stalling is geld vanuit het landelijke programma Ruimte voor de Fiets. Normaliter verzorgt NS-fiets de exploitatie van dergelijke stallingen. Hier is echter nog niet duidelijk of NS-fiets dat wil omdat de omvang van de stalling net iets ligt onder de norm. NS-fiets heeft echter aangegeven met beperktere openingstijden en met de inzet van het Wijkserviceburo de stalling te willen exploiteren indien de gemeente voor een termijn van 10 jaar waarborgt dat Wijkserviceburo via de huidige of een vergelijkbare regeling gebruik kan blijven maken van gesubsidieerde arbeidskrachten.
Als terugvalscenario voor als er met NS-fiets niet uitgekomen wordt heeft Prorail gevraagd of de gemeente de stalling zou willen exploiteren, waarbij ook een toezegging voor 10 jaar wordt gevraagd. Ook als de gemeente de exploitatie op zich zou nemen is dat eigenlijk alleen te doen als gebruik gemaakt wordt van gesubsidieerde arbeid.
In beide scenario's gaat het om bewaking gedurende ongeveer 120 uur per week. (4 arbeidsplaatsen, 32 uur per week. Het Wijkserviceburo heeft nu 2,5 man op de stalling op station Alkmaar-noord).
Pas als er duidelijkheid is over een exploitant zal Prorail de bouwaanvraag indienen. Extra probleem daarbij is dat de bouwaanvraag nog voor 1 februari compleet moet worden ingediend om nog gebruik te kunnen maken van de artikel 19-procedure. Er is dus haast bij.

Besluit:

1. Het realiseren van een bewaakte fietsenstalling bij station Alkmaar-noord voor te staan.

2. Heeft voorkeur voor beheer en exploitatie van de fietsenstalling door NS-fiets en wil nadere uitwerkingsafspraken maken met NS-fiets en Prorail over openingstijden en eventuele samenwerking met WNK/wijkserviceburo over de inzet van reïntegratieplekken.

3. Prorail en NS-fiets van dit besluit op de hoogte te stellen.

08.20208 Vaststellen notitie ten behoeve van toepassen beleidsruimte Wet geluidhinder Binnendijk
Probleemstelling:
Met het in werking treden van de nieuwe Wet geluidhinder is de provinciale bevoegdheid voor het hogere waardebeleid gedelegeerd naar de gemeenten. Het provinciale hogere waardebeleid is hiermee komen te vervallen. Om toch een acceptabele akoestische kwaliteit binnen Alkmaar te kunnen waarborgen is het van belang dat een gemeentelijk hogere waarden beleid wordt opgesteld. In een gemeentelijke beleidsnotitie wordt opgenomen in welke situaties de gemeente Alkmaar de akoestische kwaliteit in haar gemeente aanvaarbaar acht en het verlenen van hogere waarden in de rede ligt. In een beleidsnotitie kan daarnaast de procedure omtrent het verlenen van hogere waarden worden gestandaardiseerd en het opstellen van zonebeheerplannen worden opgenomen. Dit heeft tot gevolg dat plannen en vergunningen sneller tot stand komen resp. sneller worden afgegeven. In onderhavige startnotitie wordt voorgesteld de beleidsnotitie met uitvoeringsregels, standaardprocedures en zonebeheerplannen op te stellen. Het betreft een gedelegeerde bevoegdheid (verschuiven van de bevoegdheid van provincie naar gemeente). Er is dus geen sprake van extra regels.
2

Op 22 april 2008 is de startnotitie toepassen beleidsruimte Wet geluidhinder in het college van B&W behandeld. Een ontwerp-notitie is opgesteld en heeft participatie ondergaan. Bovendien heeft de ontwerp-notitie ter inzage gelegen. Naar aanleiding van de participatie en de ter inzage ligging zijn er geen reacties binnengekomen. Met het uitvoeren van de beleidsnotitie zijn geen extra uitvoeringskosten gemoeid. Na vaststelling van de notitie door het college van Burgemeester en Wethouders, worden de stukken ter informatie gezonden aan de Commissie SOB.

Besluit:
In te stemmen met de beleidsnotitie "hogere waarden Wet geluidhinder, gemeente Alkmaar 2008".

09.107 Toepassing artikel 19, lid 2 WRO voor het oprichten van een bedrijfsverzamelgebouw Binnendijk (bedrijfsdoeleinden) aan de Hazenkoog 10

Probleemstelling:
Het perceel valt in het bestemmingsplan "Westbeverkoog" en heeft de bestemming "Bedrijven II", welke nog nader dient te worden uitgewerkt. In het bestemmingsplan staan uitwerkingsregels genoemd. Het bouwplan is in strijd met deze uitwerkingsregels (hoogteoverschrijding), maar is wel zowel stedenbouwkundig als welstandelijk akkoord bevonden. Hieraan kan worden toegevoegd dat het pand alleen voor de functie bedrijfsdoeleinden mag worden gebruikt en een eventuele kantoorfunctie alleen als onderdeel van deze bedrijfsdoeleinden is toegestaan (ondergeschikt aan hoofdactiviteit tot maximaal 50% volgens gemeentelijk locatiebeleid).

Besluit:
Over te gaan tot het volgen van een procedure als bedoeld in artikel 19, lid 2 WRO voor het oprichten van een bedrijfsverzamelgebouw (bedrijfsdoeleinden) aan de Hazenkoog 10.

09.106 Startnotitie nota moeilijk te plaatsen functies Binnendijk
Probleemstelling:
In kaart dient te worden gebracht of, en zo ja, voor welke functies er moeilijk locaties te vinden zijn, in hoeverre zij toch gefaciliteerd kunnen worden en hoe dit past in het beleid.

Besluit:
De startnotitie vast te stellen.

09.190 Benoeming voorzitter en (plv.) burgerlid in de welstands- en monumentencommissie Binnendijk/
Alsemgeest
Probleemstelling:
De Stichting Welstandszorg Noord-Holland (WZNH) draagt een nieuwe voorzitter tevens lid voor de welstands- en monumentencommissie voor. Verder dient de formele aanstelling van het burgerlid en zijn plaatsvervanger nog zijn beslag te krijgen.


3

Besluit:

1. De gemeenteraad voor te stellen om de door de WZNH voorgedragen kandidaat, de heer J. van der Werf als nieuwe voorzitter, tevens lid, van de welstands- en monumentencommissie van Alkmaar te benoemen.
2. De gemeenteraad tevens voor te stellen om de heer H. Snellaers en de heer R. Stofberg, respectievelijk als burgerlid en als zijn plaatsvervanger met terugwerkende kracht tot 1 september 2007 in de welstands- en monumentencommissie van Alkmaar te benoemen.

3. Alvorens daartoe over te gaan het voorstel voor te leggen aan de commissie stedelijke ontwikkeling en beheer.

08.20942 Bevoorschotting 2009 werkvoorzieningschappen voor de uitvoering van de Wet V.Veen sociale werkvoorziening

Probleemstelling:
Het college wordt gevraagd om een besluit te nemen over de bevoorschotting uitvoering WSW 2009. Het beschikbare budget wordt door het Rijk rechtstreeks betaald aan de gemeente.

Besluit:

1. Het rijksbudget uitvoering WSW van 2009, onder aftrek van de bij de overige schappen gerealiseerde subsidiabele eenheden, aan WNK Bedrijven ter beschikking te stellen.

2. Voor elke gerealiseerde subsidiabele eenheid het gemiddelde rijksbudget per SE ter beschikking te stellen aan de werkvoorzieningschappen de Meergroep, Pantar en Baanstede.

3. De op de begroting 2009 geraamde extra gemeentelijke bijdrage aan WNK Bedrijven ter beschikking te stellen.

09.229 Stand van zaken project Vroonermeer Noord Alsemgeest
Probleemstelling:
In de b&w vergadering van 18/3/08 is gemeld dat er sprake is van een financieel onhaalbaar project. Op 9 april is er een werkvergadering gehouden door de stuurgroep en de projectgroep. Daar zijn wijzigingsvoorstellen uit voortgekomen en voorstellen gedaan om tot een financieel haalbaar plan te komen. Op 17/6/08 heeft uw college in principe ingestemd met de voorgestelde planwijzigingen. Definitieve besluitvorming zou volgen aan de hand van een nadere uitwerking en de daarbij behorende financiële onderbouwing.
Op 4/12/09 heeft de stuurgroep Vroonermeer-Noord gekozen voor een pakket aan maatregelen om uit te komen op een uitvoerbaar plan (zie bijgaande memo). Besluit:

1. In te stemmen met het door de stuurgroep gekozen combinatiemodel.
2. De gemeenteraad te informeren over de stand van zaken middels een brief die in concept is bijgevoegd.

3. Samen met Langedijk in overleg te treden met andere overheden om subsidie voor het plan binnen de halen.


4

09.510 Regionaal Uitvoeringsplan - Regionale Bereikbaarheidsvisie Noord-Kennemerland Alsemgeest
Probleemstelling:
De gemeenten binnen de regio Noord-Kennemerland hebben de gezamenlijke ambitie om de bereikbaarheid in de toekomst op een acceptabel niveau te brengen én te houden. In overleg is men (na een aantal fases) gekomen tot een gedragen maatregelenpakket om voornoemde ambitie te verwezenlijken en sturing op dit proces te houden. Bovenstaande ambitie is vastgelegd in het `Regionaal Uitvoeringsplan' en wordt ter vaststelling voorgelegd.

Besluit:

1. Het Regionaal Uitvoeringsplan d.d. 1 januari 2009 vast te stellen.
2. De Raad hierover te informeren door middel van een brief.
3. In te stemmen met de genoemde projectplannen, die onderdeel vormen van het `Regionaal Uitvoeringsplan', waarin de verantwoordelijkheden per gemeente duidelijk aangegeven.

4. Er mee in te stemmen dat het Portefeuillehouders Overleg Noord- Kennemerland (PONK) het Regionaal Uitvoeringsplan, namens de diverse colleges, aanbiedt aan Gedeputeerde Staten van Noord-Hollland.

09.188 Financieel toezicht 2009 Provincie
V.Dam
Probleemstelling:
Vóór het begin van het kalenderjaar beslist de Provincie of een gemeente onder preventief toezicht moet komen. In haar brief d.d. 30 december 2008 deelt de provincie Noord Holland mee dat er geen aanleiding is de gemeente Alkmaar onder preventief toezicht te brengen, zodat onze gemeente komend jaar onder repressief toezicht kan blijven vallen.

Besluit:
Kennis te nemen van de brief d.d. 30 december jl. van de provincie Noord Holland waarin zij besluit dat de gemeente Alkmaar in het jaar 2009 onder repressief toezicht kan blijven vallen.

08.20761 Subsidie activiteiten Stichting Promotie Alkmaar 2009 V.Dam
Probleemstelling:
De Stichting Promotie Alkmaar is in 2002 vanuit particulier initiatief opgericht. Het doel is de naamsbekendheid van Alkmaar te vergroten, o.a. door promotie van activiteiten en evenementen. Het gaat hierbij om het trekken van meer bezoekers. Op de begroting staat in het kader van het Grotestedenbeleid onder toerisme een bedrag van in totaal 500.000,- gereserveerd voor S.P.A. in de periode 2005-2009. Voor de uitvoering van activiteiten in 2009 heeft S.P.A. het bijgevoegde activiteitenplan opgesteld. Huidige activiteiten zoals het Alkmaar Prachtstad magazine, de digitale nieuwsbrief en de digitale evenementenborden in de stad worden voortgezet in 2009. Daarnaast ontwikkelt S.P.A., samen met de gemeente en de VVV een webportal voor de stad, waar alle informatie die voor de bezoekers van Alkmaar van belang is, te vinden is. Voor het activiteitenplan wordt een bedrag van 100.000,- ex. btw gevraagd. De voorwaarden waaronder de subsidie wordt verleend staan in de subsidiebeschikking genoemd.


5

Besluit:

1. In te stemmen met het toekennen van een subsidie van 100.000,- ex btw aan Stichting Promotie Alkmaar voor het jaar 2009 op basis van het door de stichting opgestelde Activiteitenplan 2009.

2. In te stemmen met het versturen van de bijgevoegde subsidiebeschikking.


6

---- --