Ingezonden persbericht


Energierekeningen Rotterdamse sportverenigingen fors omlaag

Sportverenigingen uit Rotterdam gaan hun energierekeningen fors verlagen. De vaak grote kostenpost kan bij grotere verenigingen al snel met duizenden euro's per jaar verminderd worden. Het project 'Scoren met Energie', dat dinsdag officieel gelanceerd werd, start bij tien verenigingen. Bij succes volgen vele andere verenigingen.

Hoewel de energierekening een grote kostenpost voor sportverenigingen is, komt het zelden voor dat verenigingen deze lasten te lijf gaan. "Niet raar", vindt Rotterdam Sportsupport-directeur Gert-Jan Lammens. "Waar moet je als bestuurder beginnen? Met welke partijen krijgen je te maken? En hoe gaat een vereniging de benodigde investeringen betalen? Tel daarbij op dat het vrijwilligersbestand en dus de beschikbare tijd bij veel clubs beperkt is, en een verklaring is gegeven."

Rotterdam Sportsupport en Rotterdam Climate Initiative signaleerden kansen. Met de samenwerking van enkele marktpartijen ontwikkelden ze 'Scoren met Energie'. "Het project moet de drempels wegnemen om energiebesparing mogelijk te maken bij verenigingen", zegt Lammens. "We werken samen met meerdere partijen die een rol hebben in het maken van een eerste energiescan tot de uitvoering van de maatregelen, maar we regelen voor de club één aanspreekpunt waarmee we veel geregel uit handen nemen. Bovendien bewaken we de kwaliteit van de uitvoering. Gemak en ontzorging staan voorop."

De maatregelen om energiebesparing te realiseren lopen uiteen van het plaatsen van timerfuncties voor lichtapparatuur tot het installeren van zonnepanelen. De kosten hiervan kunnen al snel oplopen tot 20.000 euro. Er zijn daarom verschillende financieringsconstructies in het leven geroepen die ervoor zorgen dat de investeringen voor verenigingen betaalbaar worden. Lammens: "We hebben onder meer een constructie met de Nederlandse Energie Maatschappij opgezet. Daarmee blijft een club het huidige bedrag betalen van de energierekening. Doordat de werkelijke kosten door de energiebesparing stukken lager zijn, lost de vereniging met dit verschil renteloos de lening af. Dit kan de club vrijblijvend nog eens versnellen als ze participeren in aantrekkelijke marketingactiviteiten van de Nederlandse Energie Maatschappij."

Het doel is om bij iedere vereniging te komen tot een besparing van minimaal tien procent. Daarmee draagt het project bij aan de doelstellingen van Rotterdam Climate Initiative. Directeur Wiert-Jan de Raaf: "De algemene doelstelling van het RCI ligt op een CO2-reductie van 50% in 2025 ten opzichte van 1990. De sportvereniging is een interessante doelgroep om deze ambitie te realiseren. Naast dat ze zelf energie besparen, hebben ze een grote achterban die hopelijk het goede voorbeeld volgt. Onlangs vertelde een voorzitter dat de vervanging van zijn oude ketel zijn korfbalclub een jaarlijkse besparing van 2.000 euro opleverde. Ik denk dat we inspelen op een grote behoefte van een aanzienlijke groep verenigingen in Rotterdam." Ook vanuit Meer met Minder, het landelijke programma voor energiebesparing, kan 'Scoren met Energie' op steun rekenen. Door ook deze non-profitorganisaties - die draaien op vrijwilligers - energie te laten besparen, wil de organisatie aantonen dat energiebesparing voor iedereen realiseerbaar is.

Meer informatie over Scoren met Energie: www.rotterdamsportsupport.nl/scoren.