Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Amsterdam, 20 januari 2009

Verscherpt toezicht bij jongerenwerk in De Baarsjes

Stadsdeel De Baarsjes gaat verscherpt toezicht houden op de uitvoering van het jongerenwerk in De Baarsjes. Belangrijkste reden is dat The Mall zich niet gehouden heeft aan afspraken rondom het jongerenwerk, in het bijzonder aan de neutraliteit.

The Mall heeft zich niet gehouden aan de opdracht om breed te werven onder jongerenwerkers, maar alleen geworven op de site van Youth for Christ. Het stadsdeel noemde dit eerder een stommiteit en The Mall heeft dit erkend. Vervolgens hebben woordvoerders van The Mall in interviews laten blijken onvoldoende doordrongen te zijn van het belang dat De Baarsjes hecht aan neutraliteit. Neutraal jongerenwerk was immers het doel van de afspraken. Met het oog op het naleven van de afspraken wil het stadsdeel verscherpt toezicht instellen. Dit toezicht richt zich onder meer op het aannamebeleid en de communicatie.

Bijgevoegd het memo dat het Bestuur van Stadsdeel De Baarsjes 20 januari naar de deelraad stuurde over dit onderwerp.

Meer informatie: Ruud Sjoerdsma, 06 - 171 44 471, r.sjoerdsma@baarsjes.amsterdam.nl

---- --
Strategie en Beleid

Aan De leden van de deelraad

Van A. Verburg
Doorkiesnummer --
E-mail info@baarsjes.amsterdam.nl

Datum 20 januari 2009
Onderwerp The Mall

Geachte leden van de deelraad,

Memo

Na verzending van mijn brief van 16 januari jl. over Youth for Christ/The Mall heeft zich een nieuw feit voorgedaan. In een radio-interview heeft de directeur van Youth for Christ er blijk van gegeven onvoldoende doordrongen te zijn van de waarde die het stadsdeel hecht aan de afspraken omtrent de neutraliteit van het jongerenwerk. Dat geeft mij aanleiding tot een extra interventie.

In de relatie met uitvoerende organisaties sturen wij in principe vooraf en achteraf op resultaten. De ontstane situatie noopt mij echter in relatie tot YfC/The Mall tot extra toezicht op de naleving van gemaakte afspraken, ook op operationeel niveau. Dat betekent concreet dat ik verscherpt toezicht ga houden op YfC/The Mall.

Over de meest effectieve en doelmatige vorm van dit toezicht wordt door mij besloten op basis van een (juridische) verkenning. Het gaat daarbij om verscherpt toezicht op de volgende onderdelen uit het afsprakenkader:

. het aanname- en opleidingsbeleid,
. de uitwerking van de statuten,
. de communicatie over het jongerenwerk,
. de neutraliteit van de website en
. de neutraliteit van de uitvoering van het jongerenwerk.

Ik heb YfC/The Mall verzocht hierop aanstaande vrijdag voor 12 uur te reageren. Mijn inzet is om aanstaande maandag bestuurlijk overleg te voeren met YfC/The Mall om de uitkomsten van de commissievergadering van vanavond te bespreken en hun reactie op mijn eis naar een vorm van verscherpt toezicht. In aanvulling hierop wil ik ook afspraken maken over de communicatie in de media.

Daarnaast ben ik met YfC/The Mall overeengekomen dat wij een voordracht van meer dan één lid voor de Raad van Toezicht doen. Ook dit spreken wij maandag concreet door. Over de uitkomsten van dit bestuurlijk overleg informeer ik u dinsdag.

Met vriendelijke groet,

A. Verburg,
Portefeuillehouder Welzijn jongeren.

---- --