Deskundigenregisters NRGD en LRGD trekken gezamenlijk op


Beide registers streven naar één openbaar register van gerechtelijke deskundigen

'S-GRAVENHAGE, 20081220 -- Op 23 september en 24 november zijn de besturen van het Nederlands Register Gerechtelijk Deskundigen (NRGD) en de Stichting Landelijk Register van Gerechtelijke Deskundigen (LRGD) bijeen gekomen om te bespreken hoe deze twee op elkaar lijkende registers naast elkaar gaan functioneren. Tijdens de genoemde bijeenkomsten is besloten om gezamenlijk op te trekken en de samenwerking te verstevigen. Naar verwachting wordt de wijze van samenwerking in de eerste helft van 2009 verder concreet uitgewerkt, na het van kracht worden van de wet `Deskundige in strafzaken'.

Het NRGD gaat in het voorjaar van 2009 van start met het registreren van deskundigen in strafzaken, onder voorbehoud dat de Eerste Kamer op 20 januari 2009 instemt met het ontwerp van de Wet `Deskundige in strafzaken'. Het LRGD is een privaat initiatief dat vanaf juli 2007 operationeel is en voornamelijk deskundigen registreert die optreden in civiele en bestuursrechtelijke procedures.

Beide registers streven hetzelfde doel na, namelijk de totstandkoming van één openbaar register, waarin gerechtelijk deskundigen zijn opgenomen, die voor die taak voldoende zijn toegerust. Zo wordt de kwaliteit van de inbreng van forensisch deskundigen vergroot.
Het optreden als deskundige in rechte is een vak. Daarbij gaat het niet alleen om het hebben van voldoende kennis van het eigen deskundigheidsgebied zoals accountancy of psychiatrie. Wie optreedt als gerechtelijk deskundige moet ook beschikken over voldoende aanvullende forensisch vakinhoudelijke en juridische kennis om de eigen deskundigheid effectief dienstbaar te kunnen maken aan de rechtspraak.

Beoogd is dat het uiteindelijk te realiseren, openbare deskundigenregister zal openstaan voor registratie van deskundigen in procedures op alle drie genoemde rechtsgebieden.
Inschrijving daarin vindt plaats na toetsing van de geschiktheid van de kandidaat aan transparante, openbaar gemaakte criteria. De vakinhoudelijke criteria worden per deskundigheidsgebied, met behulp van vakdeskundigen, opgesteld. Voorts zijn de ingeschreven deskundigen gehouden een gedragscode na te leven en hun vakkennis en juridische kennis op peil te houden. Bovendien is er een procedure voor herregistratie na vier jaar.

Ook wordt samenwerking gezocht met andere Nederlandse en Europese initiatieven die zich richten op kwaliteitsbevordering van forensische deskundigheid.