Rijksmuseum van Oudheden

PERSBERICHT

21 februari 2009

'Irak-Nederland Kunstfestival' in Rijksmuseum van Oudheden

Onder de titel 'Irak-Nederland Kunstfestival' is vanaf 28 januari werk van zes Irakese en zes Nederlandse kunstenaars te zien in het Rijksmuseum van Oudheden. De monumentale entreehal van het Leidse museum dient als expositieruimte voor tweeëntwintig werken van de vooraanstaande hedendaagse kunstenaars Qassim Alsaedy, Peter Schenk, Afifa Aleiby, Astrid Engels, Quraish, Ad Arma, Gular Mustafa, Toon den Heijer, Pala Salih, Gerti Bierenbroodspot, Goran Rashid en André Vranken. De tentoonstelling is te zien tot en met 8 februari 2009.

Het 'Irak-Nederland Kunstfestival' biedt Irakese kunstenaars een podium om de kunst en cultuur van hun vaderland uit te dragen. Vaak blijven die onderbelicht in de huidige berichtgeving over het land. Het gezamenlijk exposeren van Nederlandse en Irakese kunstenaars is een uiting van de groeiende culturele samenwerking tussen Nederland en Irak. Zo ontvingen het Rijksmuseum van Oudheden en de Universiteit Leiden vorig jaar een aantal Koerdische studenten uit Noord-Irak. Zij werden bijgeschoold op het gebied van erfgoedbeheer, archeologie en museologie. Voor de toekomst zijn plannen gemaakt om archeologisch onderzoek in Irak te ondersteunen.

Het kunstfestival is een initiatief van de ambassadeur van de Iraakse Republiek, de heer Siamand A. Banaa, en het Rijksmuseum van Oudheden en wordt op 27 januari geopend door oud-minister van defensie dr. W.F. Van Eekelen. De tentoonstelling is samengesteld door Marie Damiaans, directeur van Seen Art Gallery en Seen Art Foundation.

Gelijktijdig met deze expositie zijn in het Rijksmuseum van Oudheden drie andere tentoonstelling te zien van hedendaagse kunstenaars: 'Iran in vogelvlucht' (t/m 8 maart) met fotografie van topfotograaf Georg Gerster, werk van Gerti Bierenbroodspot in 'Beyond the Horizon' (t/m 22 februari) en 'Athena en de Muze', een foto-installatie van Peter Peereboom (t/m 15 maart).