Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 21 januari 2009

RADICAAL RECHTS AAN TAFEL IN SOPHIE OP 3

Aanstaande zondag praat Sophie Hilbrand met een delegatie van de rechts radicale Nederlandse Volksunie (NVU) in de BNN-talkshow Sophie op 3. Aan tafel zitten partijleider Constant Kusters, voorzitter van de Germaanse Jeugd Nederland Ivo Pastoor en Michel Boerboom, sinds 1999 lid van de NVU en inmiddels opgeklommen tot penningmeester van de zetelloze partij. Sophie op 3 is zondag 25 januari van 23.10 uur tot 23.55 uur te zien bij BNN op 3.

De populariteit van Wilders en Verdonk laat zien dat rechts stevig in het zadel zit. Maar er zijn groeperingen in Nederland van wie het allemaal nog rechtster mag. De NVU is zo'n partij: als die het voor het zeggen zou hebben is het heel simpel. 'De multiculterele samenleving is een farce en dus eigen volk eerst.' Volgens hen komt er een revolutie aan: de NVU. In de reportage volgt Sophie daarnaast de Nationale Socialistische Actie, een groep die zich volgens onderzoekers kenmerkt door gewelddadig gedrag ten opzichte van minderheden en er antisemitische ideeën op na houdt. Het uitspreken van deze ideologie is strafbaar, maar vermomd willen de leden voor het eerst voor de camera hun betrokkenheid toelichten.

Sophie spreekt in haar talkshow op locatie met groepen die normaal gesproken achter gesloten deuren samenkomen en zich zelden laten portretteren. Het programma geeft de kijker de mogelijkheid zich een beeld te vormen van deze groepen. Hoe denken ze, hoe leven ze, hoe zien zij zichzelf, wat drijft hen en wat doen ze voor voorspellingen over hun eigen toekomst? Het doel is inzicht krijgen in hun motieven en kennis over hun achtergrond.