NIOD


21.1.2009

Vernieuwde toegangen van de Indische collectie van het NIOD nu online raadpleegbaar

De toegangen op de geheel opnieuw ontsloten Indische collectie van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie is nu online beschikbaar. Vanachter de computer thuis, of op de werkplek is de waardevolle collectie doorzoekbaar en zijn de stukken voor iedereen in de studiezaal van het NIOD raadpleegbaar.

Sinds 1946 spant het NIOD zich in om archief- en documentatiemateriaal over de Japanse bezetting van Nederlands-indië te verzamelen. Veel materiaal bleek na de capitulatie door de Japanse bezettingsmacht te zijn vernietigd. Met grote gedrevenheid is gezocht na overgebleven documenten. Dit speurwerk heeft geresulteerd in tachtig meter collectie van dagboeken, officiële overheidsbescheiden, processtukken en tal van andere documenten. De uniciteit van de collectie blijkt vooral uit de talloze authentieke egodocumenten van voormalige repatrianten in de vorm van dagboeken, verslagen en rapporten van ex-geïnterneerden. Deze vormen het hart van het bestand. Al dit materiaal is nu gedetailleerd beschreven en voor iedereen online raadpleegbaar.

Boek
Ter gelegenheid van de presentatie is het boek In de Tussentijd. Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie en de erfenis van het Indisch verleden verschenen. De eerste exemplaren zijn uitgereikt aan Minoru Shibuya, ambassadeur van Japan en Puck Huitsing, directeur Eenheid Oorlogsgetroffenen en Herinnering Wereldoorlog II van het ministerie van VWS.

Presentatie
De geheel nieuw toegankelijk gemaakte Indische collectie van het NIOD is tijdens een bijeenkomst in het West-Indisch Huis in Amsterdam op 22 januari feestelijk gepresenteerd. Voor deze gelegenheid sprak mevrouw Aya Zikken (geboren 1919), columniste van 'De Volkskrant' en oud-medewerkster van de Indische afdeling van het instituut, een column uit getiteld 'Papier van oost naar west'. Hierin verhaalt Aya Zikken over haar persoonlijke herinneringen aan haar werkzaamheden voor de Indische afdeling van het instituut. Onder dit bericht is de integrale tekst van de column van Aya Zikken weergegeven.

Het boek In de Tussentijd is voor ¤ 10,-- te bestellen bij het NIOD; info@niod.nl

Voor meer informatie over Indische Collectie: Rolf Utermöhlen 020-5233800; r.utermohlen@niod.nl