Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Utrecht, 21 januari 2009

Slaapproblemen en stress bedreiging gezondheid jongeren Roken, alcohol- en drugsgebruik minder vaak als gezondheidsrisico genoemd

Ruim eenderde (35%) van de Nederlandse jongeren heeft slaapproblemen of last van stress. Dit en meer blijkt uit het onderzoek van de Nationale Jeugdraad 'Wat is gezondheid?' dat is gehouden onder 627 jongeren van het Jeugdraadpanel in opdracht van het programmaministerie van Jeugd en Gezin. Hierin werd jongeren gevraagd naar hoe zij denken over hun eigen gezondheid. De resultaten van het onderzoek zijn gebruikt als input voor de nota 'gezonde jeugdcultuur' van Minister Rouvoet.

De meeste jongeren weten niet waar hun slaap- of stressproblemen vandaan komen. Teveel huiswerk, tot laat televisie kijken en veel te doen hebben worden als mogelijke oorzaken genoemd. Een ander probleem dat jongeren bij zichzelf signaleren, is ongezond eetgedrag. De overige zaken zoals roken, niet sporten, onveilig vrijen, alcohol- en drugsgebruik leveren voor de meeste jongeren weinig problemen op in hun dagelijks leven.

Jongeren krijgen vaak een onvolledig beeld over hoe ze gezond kunnen leven, zo blijkt uit het onderzoek. Bij het bevorderen van een gezonde leefstijl is het daarom van belang volledig en duidelijk te zijn in de voorlichting. Vrienden (55%) en ouders (53%) zijn vaak de beste raadgevers als het gaat om gezondheid, omdat zij dichtbij staan en het beste met de jongere voor hebben. Daarnaast helpt het niet om de ongezonde gewoonte te benadrukken of te verbieden, maar worden jongeren eerder gestimuleerd door een alternatief aan bieden.

De Nationale Jeugdraad vraagt regelmatig de mening van het Jeugdraadpanel: een vaste groep van 1000 jongeren verdeeld over 15 scholen. Het betreft een wetenschappelijk verantwoord instrument. Het panel bestaat uit scholieren uit het voortgezet en beroepsonderwijs en geeft suggesties voor alternatief en beter beleid. De onderzoeksresultaten van 'Wat is Gezondheid?" zijn te downloaden via www.jeugdraad.nl en te bestellen via info@jeugdraad.nl

Noot voor redactie,

Ingezonden persbericht