Ingezonden persbericht


Brussel, 21 januari 2009

Euroshareholders voorstel: Fortis pure verzekeringsmaatschappij

Met het vonnis van het Hof van Beroep in Belgie op 16 december, de aanstaande stemming (in Belgie vooralsnog) over de verkooptransacties van 3, 5, 6 oktober 2008 en een nieuwe inrichting van het Fortis bestuur, ligt het Fortis dossier naar het oordeel van Euroshareholders weer volledig open. De laatste dagen circuleren diverse scenario's over de toekomst van het concern. Eén van de scenario's is afkomstig van de Gentse professor Koen Schoors die uitgaat van een vrijwel volledige hereniging van het oude Fortis-concern.

Euroshareholders staat in beginsel sympathiek tegenover dat scenario, maar ziet wel belangrijke complicaties bij de uitvoering. Euroshareholders stelt als compromis voor een scenario waarin Fortis herleeft als verzekeringsconcern met de Belgische, Nederlandse en internationale verzekeringsactiviteiten. Ten gevolge van het arrest van het Hof in Beroep maken de Belgische verzekeringsactiviteiten thans weer deel uit van Fortis Holding. Die situatie zou blijven bestaan indien Fortis-aandeelhouders tegen de transacties van 3, 5 en 6 oktober stemmen én de transactie met BNP Paribas voor 28 februari 2009 niet is afgerond. In ruil voor de inbreng van de Nederlandse verzekeringsactiviteiten zou de Nederlandse staat aandelen Fortis kunnen krijgen, tegen een koers van tenminste 5 euro, zijnde het niveau van de koers in de week van 29 september 2008 tot en met 3 oktober 2008. Met BNP Paribas en de Nederlandse staat zou opnieuw moeten worden onderhandeld over verbetering van de voorwaarden waaronder de bankactiviteiten worden verkocht. Het eindresultaat zou dan zijn dat Fortis Holding een gefocuste internationale verzekeraar wordt met een sterke thuisbasis in de Benelux.

Voordelen van het ES scenario:

Voor BNP Paribas:

* einde aan onzekerheid over transactie, die de afgelopen periode tot een versterkte koersval heeft geleid
* versterking met de bankactiviteiten (wat het primaire doel was van BNP Paribas)

Voor de Belgische staat:

* herleving van Fortis als belangrijk financieel concern en werkgever
* oplossing in politiek gevoelig dossier, waarbij transacties die onder druk (o.a. van de Belgische overheid) zijn tot stand gekomen, worden gecorrigeerd.

Voor de Nederlandse staat:

* Nederland blijft eigenaar van Fortis Bank en ABN Amro die kunnen worden geïntegreerd en gereorganiseerd.
* aandeelhouderschap in een gezond verzekeringsconcern Fortis
* kleinere kans op schadeclaims

Voor Fortis:

* wordt weer een financieel concern met voldoende omvang
* gefocuste onderneming met samenhangende gezonde verzekeringsactiviteiten
* kans voor aandeelhouders op waardeherstel
* geen onaantrekkelijke portefeuille toxic assets

Euroshareholders voelt zich gesterkt in haar visie door de uitspraken van Fortis-voorzitter Jan Michiel Hessels en de nieuwe Fortis-bestuurder Karel De Boeck. Hessels zei in de aandeelhoudersvergadering van 2 december dat de verzekeringsactiviteiten niet in problemen verkeerden en dat een verkoop daarvan niet nodig was geweest. Volgens De Boeck zijn de Nederlandse verzekeringsactiveiten bovendien circa 3 miljard meer waard dan de prijs waarvoor de Nederlandse staat deze activiteiten heeft overgenomen.

Ten aanzien van de zitting bij de Ondernemingskamer meldt Euroshareholders dat deze zitting zal plaatsvinden op dinsdag 27 januari aanstaande om 9.00 bij het Gerechtshof te Amsterdam. Euroshareholders wordt in deze zaak bijgestaan door Mr. Adriaan Stoop van Leidsegracht Advocaten te Amsterdam.