Rijksuniversiteit Groningen

Progress in diagnostics and prevention of Legionnaires' disease

Datum: 21 januari 2009

Promotie: E.P.F. IJzerman, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Progress in diagnostics and prevention of Legionnaires' disease

Promotor(s): prof.dr. J.E. Degener

Faculteit: Medische Wetenschappen

Diagnose legionella-infectie blijft moeilijk

Niet alle gevallen van legionellosis (veteranenziekte), een gevaarlijke vorm van longontsteking, kunnen worden opgespoord met de zogeheten "urine antigeentest". Dat blijkt uit onderzoek van promovendus Ed IJzerman. De bruikbaarheid van de test is afhankelijk van het type bacterie dat de infectie veroorzaakt en de ernst van de symptomen. Met behulp van een wat minder snelle test, op basis van bloedonderzoek, kunnen minder voorkomende typen legionellosis worden opgespoord, maar ook met deze test blijven er nog hiaten zitten in de opsporing van de ziekte.

Een kwart van alle legionella-longontstekingen wordt veroorzaakt door een bacterie waarvan de natuurlijke verblijfplaats nog onbekend is, hetgeen de preventie van de ziekte bemoeilijkt. Met geavanceerd DNA-onderzoek kunnen ziekmakende en niet-ziekmakende bacteriestammen van elkaar onderscheiden worden. Op basis van dit onderzoek kan eventueel onderscheid gemaakt worden in welke maatregelen genomen moeten worden. Al met al is het kosteneffectief om legionella-bronnen op basis van meldingen vroegtijdig op te sporen, zo stelt de promovendus.

Het onderzoek vond plaats naar aanleiding van een van de grootste uitbraken van legionella ter wereld in 1999 tijdens de Westfriese Flora, een bloemententoonstelling in Bovenkarspel.

Ed IJzerman (Roosendaal, 1954) studeerde biologie te Nijmegen en geneeskunde te Rotterdam. Hij verrichtte zijn onderzoek aan het Streeklaboratorium voor de Volksgezondheid Kennemerland te Haarlem, waarvan hij directeur is, en de afdeling Medische microbiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).