Rijksuniversiteit Groningen

Acute kidney injury after cardiac surgery. Impact on long-term outcome and target for intervention

Datum: 21 januari 2009

Promotie: B.G. Loef, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Acute kidney injury after cardiac surgery. Impact on long-term survival and target for intervention

Promotor(s): prof.dr. T. Ebels, prof.dr. G.J. Navis

Faculteit: Medische Wetenschappen

Na hartoperaties meer sterfgevallen door verslechtering nierfunctie

In Nederland vinden jaarlijks tussen de twaalf- en vijftienduizend hartoperaties plaats. Bij ongeveer 15 procent van de patiënten treedt na de operatie verslechtering van de nierfunctie op. Dit vergroot de kans op verdere complicaties en de kans op overlijden.

Uit het promotieonderzoek van Bert Loef blijkt dat het gebruik van de hartlongmachine tijdens de hartoperatie voorbijgaande nierschade veroorzaakt. De ontstekingsremmer dexamethason kan deze nierschade tijdens een openhartoperatie met hartlongmachine niet voorkomen. Ook onderzocht Loef de overlevingskansen van patiënten op lange termijn. Nierfunctieverslechtering na een hartchirurgische ingreep vergroot niet alleen de kans in het ziekenhuis te overlijden, maar ook na ontslag uit het ziekenhuis, zo blijkt. Wanneer de patiënt niet alleen een verslechtering van de nierfunctie heeft, maar ook een verminderde hartfunctie, dan verdubbelt het risico op overlijden op de lange termijn.

Bert Loef (Boskoop, 1956) studeerde geneeskunde te Rotterdam en werd opgeleid tot anesthesioloog in het Universitair Ziekenhuis van de Vrije Universiteit Brussel. Hij verrichtte zijn onderzoek aan het Thoraxcentrum van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Loef werkt thans als intensivist op de afdeling intensive care van het Martiniziekenhuis te Groningen.