Waterschap Zeeuws-Vlaanderen

Zwartegatsche dijk/ kreek

Informatieavond project Zwartegatsche dijk/ kreek

Het waterschap Zeeuws-Vlaanderen organiseert op woensdag 21 januari a.s. een informatieavond met betrekking het project Zwartegatsche Dijk/ Kreek. De avond vindt plaats in het Groede Podium, Gerard de Moorsweg 4 te Groede. Het waterschap geeft tijdens deze avond een toelichting op het project, de plannen en de werkzaamheden.

Het project Zwartegatsche Dijk/ Kreek bestaat uit het aanleggen van een nieuwe regionale waterkering met een lengte van 3 km. Hiermee wordt het bestaande traject van binnendijken met 12 km verkort. De kern Groede komt net als de overige kernen in het kustgebied achter de regionale waterkering te liggen. De nieuw aan te leggen binnendijk loopt parallel aan de Zwartegatsche Kreek. Ook wordt er voorzien in extra waterberging met natuurvriendelijke oevers. De hierbij vrijkomende grond wordt gebruikt voor het aanleggen van de nieuwe regionale waterkering.

Het besluit tot uitvoering van het project werd vlak voor de kerst genomen door de algemene vergadering van het waterschap. Inmiddels is het project aanbesteed en begint Aannemersbedrijf de Feyter uit Biervliet op 26 januari a.s. met de uitvoering. De eerste werkzaamheden bestaan uit het aanleggen van extra waterbergingscapaciteit.

De benodigde gronden zijn verkregen door een omvangrijke kavelruil gecombineerd met een aantal individuele aankopen. Voor de landbouw heeft dit een verbetering van de vorm en de ligging van percelen tot gevolg. Natuurontwikkeling wordt bevorderd door het verbreden van de aan de Zwartegatsche Kreek grenzende rietkragen. Daarnaast worden de aangrenzende percelen tussen de campings en Groede Podium ingericht als recreatienatuur met een verbindende fiets- en wandelverbinding.

Op deze manier is er sprake van een integraal uitvoeringsbestek, waarbij het veiligheidsbelang, evenals de recreatie en -natuurbelangen zorgvuldig op elkaar zijn afgestemd, zodat er sprake is van een gebiedsgerichte aanpak.

Terneuzen, 16 januari 2009