Gemiva-SVG Groep


P E R S B E R I C H T

Zoeterwoude, 16 januari 2009

Bewoners Swetterhage vieren start nieuwbouw

De werkzaamheden voor de nieuwbouw van Swetterhage aan de Blankaartweg in Zoeterwoude zijn gestart. Om dat te vieren is er op woensdag 21 januari 2009 vanaf 14.00 uur een feestje voor de bewoners van deze Zoeterwoudse locatie van de Gemiva-SVG Groep, waar ruim driehonderd mensen met een verstandelijke handicap wonen, werken en recreëren.

Tijdens de feestelijke middag zullen de eerste vrachtwagens met puin het terrein oprijden. In iedere vrachtwagen zit een bewoner van Swetterhage als bijrijder. Zij zullen hun lading storten op de plaats waar de bouwweg komt naar het voetbalveld van Swetterhage. Het puin dient als ondergrond voor die weg.
Op de plaats van het voetbalveld vindt de eerste bouwfase voor het nieuwe Swetterhage plaats. Het veld wordt de komende weken volgestort met een drie meter dikke laag zand. Dat is nodig om de grond te laten inklinken, zodat erop gebouwd kan worden. Dat inklinken duurt tussen de zes en negen maanden. De daadwerkelijke nieuwbouw start eind 2009.

Ballonnen
Tijdens de feestelijkheden zal bewoner Leo Bertels ballonnen oplaten. Leo is één van de drie bewoners die 25 jaar geleden de eerste steen legden voor het toen nieuw te bouwen Swetterhage. "Na ruim 25 jaar is Swetterhage aan een grondige renovatie toe", verklaart Hans Bouter, regiomanager bij de Gemiva-SVG Groep, waar Swetterhage een onderdeel van is. "De huidige accommodatie voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Tegenwoordig worden hogere eisen gesteld aan de privacy van cliënten en leefcomfort, zoals eigen sanitair. Daarom ondergaat het terrein in de komende jaren een grote metamorfose."

Bouw in fases
Op het terrein van Swetterhage wonen, werken en recreëren ruim driehonderd mensen met een verstandelijke of meervoudige handicap. Tijdens de nieuwbouw blijven zij er wonen en daarom vindt de herbouw plaats in vier fases. In de planning is evenwicht tussen de bouw van nieuwe en de sloop van bestaande gebouwen, omdat er maar beperkte mogelijkheden zijn voor tijdelijke huisvesting op het terrein. Hans Bouter: "Ook willen we het aantal keren dat cliënten moeten verhuizen, beperkt houden. Bovendien moet de veiligheid en de bruikbaarheid van de voorzieningen steeds gewaarborgd blijven."

Eerste bouwfase
De eerste bouwfase van dit meerjarentraject is op 14 januari gestart met de aanleg van een dam vanaf de Dr. Kortmannstraat naar het terrein van Swetterhage. Via die dam wordt de bouwweg aangelegd, waarover de vrachtwagens het zand aanvoeren dat op het voetbalveld gestort wordt. Ter afscherming van de bouwplaats zijn hekken geplaatst.

In deze eerste fase zijn er bouwwerkzaamheden op twee plekken op het terrein. Op het huidige voetbalveld worden huizen gebouwd voor 52 bewoners die een verkeersluwe, afgeschermde woonomgeving nodig hebben. Aan de zuidwest kant van het terrein komen huizen voor onder andere ouderen en bewoners met een meervoudige handicap. Daarnaast komen er woningen voor cliënten met een persoonsgebonden budget. In het totaal kunnen na de eerste fase ongeveer 150 cliënten hun nieuwe woning betrekken. Dit is waarschijnlijk in 2011 afgerond. Daarna volgen nog drie fases. Naar verwachting is Swetterhage eind 2016 bijna geheel vernieuwd.

Informatie
Gemiva-SVG Groep zet diverse middelen in om betrokkenen op de hoogte te houden van de ontwikkelingen rond de nieuwbouw. Zoals nieuwsbrieven en een website die te vinden is via www.gemiva-svg.nl/swetterhage. Belangstellenden kunnen daar de details van het bouwtraject volgen.

Gemiva-SVG Groep
Swetterhage is een onderdeel van de Gemiva-SVG Groep. Deze organisatie ondersteunt in de provincie Zuid-Holland ruim vierduizend mensen met een handicap. Dit gebeurt bij mensen thuis, op school of in hun bedrijf, maar ook in één van de vele locaties van de organisatie. Het doel is ondersteuning te bieden die ertoe leidt dat mensen met een handicap zo veel mogelijk aan de samenleving kunnen deelnemen, waarbij zij zelf of met ondersteuning keuzes maken voor hun levensomstandigheden en toekomst. Wilt u meer weten over de Gemiva-SVG Groep? Kijk op www.gemiva-svg.nl.