Universiteit van Tilburg

Universiteit van Tilburg 19 januari 2009

Overheid moet meer contact maken met religieuze genootschappen

Boek UvT-hoofddocent en Eerste Kamerlid Sophie van Bijsterveld

De verhouding tussen overheid en godsdienst staat in het brandpunt van de maatschappelijke en politieke belangstelling. Klassieke principes zoals scheiding van kerk en staat en vrijheid van godsdienst worden door iedereen gedeeld, maar lijken geen houvast meer te bieden voor de toekomst. UvT-hoofddocent en Eerste Kamerlid Sophie van Bijsterveld biedt in haar boek 'Overheid en godsdienst een nieuwe oriëntatie voor de omgang van de overheid met godsdiensten. Ze doet daarvoor concrete aanbevelingen, zoals om meer samen te werken met religieuze genootschappen en niet te snel te grijpen naar regels.

Van Bijsterveld laat in haar boek 'Overheid en Godsdienst. Herijking van een onderlinge relatie' zien dat de heersende kijk op de verhouding van de overheid tot godsdienst de afgelopen decennia veel te eenzijdig is geweest. Godsdienst werd als louter privézaak gezien en afzijdigheid van de overheid was het daarbij passende sleutelwoord. Actuele discussies worden vaak nog vanuit dit beeld gevoerd. Maar godsdienst heeft naast persoonlijke, ook maatschappelijke en publieke kanten. Zo is godsdienst een belangrijke zingevende en samenbindende factor in onze samenleving.
De erkenning daarvan door de overheid is van belang bij het kiezen van een juiste opstelling. Het kan daarbij gaan om de vraag of de overheid de bouw van gebedsruimten mag steunen of welke loyaliteit zij van godsdiensten mag eisen. Maar ook over de vraag welke ruimte er moet zijn voor controversiële uitingen over het geloof of in welke mate godsdiensten vandaag de dag gelijk behandeld moeten worden.

Meer betrokkenheid
In plaats van een overheersende nadruk op afzijdigheid, is meer betrokkenheid nodig. Regelmatig en goed contact met (kerk)genootschappen en religieuze stromingen in hun diversiteit is voor de overheid van belang, zowel op nationaal als lokaal niveau. Daarbij hoort ook een minder krampachtige houding voor financiële betrekkingen met genootschappen, zoals voor het in stand houden van gebouwen of voor geestelijke zorg. Een beroep op scheiding van kerk en staat is vaak een onberedeneerde dooddoener, vindt Van Bijsterveld. Omdat de stromingen onderling verschillen en de overheid hen meer dan voorheen op uiteenlopende manieren 'tegenkomt' zal de onderlinge verhouding in de toekomst ook meer gekenmerkt moeten worden door differentiatie dan door eenvormigheid. Allerlei incidenten rond controversiële meningsuitingen over godsdienst trekken snel veel aandacht in de media. In de discussie over de betekenis die de strafwet hier heeft, moet bedacht worden dat de strafwet geen effectief sturingsmiddel is voor de maatschappelijke processen waarom het hier gaat.

Sophie van Bijsterveld (1960) is hoofddocent aan de universiteit van Tilburg. Zij studeerde Nederlands Recht te Utrecht (1977-1983) en promoveerde in 1988 in Tilburg op de verhouding tussen kerk en staat. Sinds juni 2007 is zij lid van de Eerste Kamer voor het CDA.