Gemeente Purmerend

Nationale voorleesdag in het teken van heldenmoed

19 januari 2009

Gemeentebestuur leest heldenverhaal voor

Van 21 januari tot en met 31 januari zijn de landelijke Nationale Voorleesdagen. Dit jaar staat op 21 januari in Purmerend 'Heldenmoed' centraal, waarin de gemeente zoekt naar Purmerendse jonge helden. Diverse raadsleden en het college van B&W lezen een heldenverhaal voor op Purmerendse scholen en in de openbare bibliotheek.

De Nationale Voorleesdag is bedoeld om het voorlezen aan kinderen te bevorderen. Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel, vergroot de woordenschat, draagt bij aan interactieve vaardigheden én het bezorgt veel plezier. De gemeente grijpt deze gelegenheid aan om jonge Purmerenders te stimuleren heldendaden uit hun eigen omgeving aan te melden voor een 'jonge helden onderscheiding'. Gemeentebestuurders trekken daarom de stad in om leerlingen voor te lezen en met hen in gesprek te gaan over het onderwerp Heldenmoed. Alle Purmerenders kunnen een jonge held voordragen via de website of de aanmeldingskaart. Die ligt tot 15 maart 2009 op het stadhuis, de bibliotheek, de wijkkantoren en op scholen.

In 2009 worden voor het eerst onderscheidingen uitgereikt aan Purmerendse jonge helden. Dit is tegelijkertijd met de reguliere lintjesregen van Koninklijke Onderscheidingen op 29 april. In aanmerking komen jonge Purmerenders tussen de 6 en 18 jaar die een unieke prestatie of een bijzondere bijdrage voor de samenleving hebben geleverd. Gedacht kan worden aan bijvoorbeeld iemand redden van de verdrinkingsdood, een zieke buurvrouw helpen of het winnen van een kampioenschap. Een deskundige jury zal uit de aanmeldingen een selectie maken voor de leeftijdscategorieën 6-12 jaar en 12-18 jaar. Het college van B&W besluit daarna definitief over de Purmerendse Jonge Helden 2009.

Het initiatief tot deze onderscheiding komt van mevrouw Corrie Wieland samen met D'66.
De Heldenmoed campagne is een samenwerking met de Landelijke StichtingTegenZinloosGeweld.