Gemeente Hoogezand-Sappemeer

College geeft voorkeur aan Stadscentrum scenario 1 (persbericht 002, 2009)

Bruisend en gezellig rondom het plein, bereikbaar en zakelijk bij het spoor.
De bruisende gezelligheid in de vorm van winkels, horeca met terasjes, kunst, muziek in het zuidelijkste deel van het stadscentrum en de bereikbare zakelijkheid nabij het spoor. Dat is in hoofdlijnen het scenario waaraan het college van Burgemeester en Wethouders de voorkeur geeft om zo de ambities uit het keuzedocument het beste waar te maken. Extra vierkante meters winkeloppervlak, `leisure' en andere activiteiten voor een gezellig en bruisend stadscentrum. Het Keuzedocument is inmiddels aan de gemeenteraad ter behandeling aangeboden.

Het huidige gemeentehuis staat in de filosofie van scenario 1 niet op de goede locatie, en een nieuw gemeentehuis heeft aantrekkingskracht bij het spoor voor andere investeerders omdat daar sowieso kantoorruimte en een nieuw station is gepland. Een mogelijke ophoging van het spoor Groningen-Nieuweschans met ongeveer 2 meter is een ander belangrijk element in scenario 1. Alleen is er wel een nader onderzoek nodig naar de financiële gevolgen van de ophoging omdat die op dit moment nog niet nauwkeurig genoeg bekend zijn. De bandbreedte bestaat nu uit plus of min 40 procent. Verder onderzoek moet deze onzekere factor terugbrengen tot ongeveer 10 procent, wat normaal is bij dit soort projecten.

De consequenties voor theater|kunstencentrum Het Kielzog van het al dan niet verplaatsen van het gemeentehuis zijn wel meegenomen in het keuzedocument. Alle onderzochte mogelijkheden, te weten renovatie, renovatie met uitbreiding en volledige nieuwbouw zijn in principe in beide scenario's uitvoerbaar. Het college stelt voor om de politieke discussie over de toekomst van het Kielzog op de politieke agenda van een volgende raadsperiode te plaatsen.

Het Keuzedocument is inmiddels opnieuw aan de gemeenteraad aangeboden. Het Keuzedocument is na een eerste bespreking in de gemeenteraad eind 2008 aangevuld met nadere informatie waar door de raad om is gevraagd. Het college vraagt de raad om de keuze voor scenario 1 te onderschrijven. Op 10 februari komt het onderwerp in de raadscommissie Bestuur en Middelen aan de orde. Besluitvorming in de raad wordt verwacht op 31 maart 2009.

Geld

De investeringen die nodig zijn voor het uitvoeren van de plannen die in het keuzedocument worden genoemd, kunnen niet volledig met gemeentelijke middelen worden bekostigd. Aanvullende financieringsbronnen zijn daarom noodzakelijk. Het college zal daar dan ook actief op inzetten, bijvoorbeeld door het laten uitvoeren van een nieuwe subsidiescan zoals in 2002 ook is uitgevoerd en het intensiveren van de diverse bestuurlijke contacten op provinciaal, rijks- en Europees niveau.

Communicatie

Na de besluitvorming in de gemeenteraad wil het college uitgebreid met het publiek en marktpartijen communiceren over de nieuwe onderdelen van het Stadscentrum die in het Keuzedocument staan genoemd. In 2005 hebben inwoners tijdens de Stadshartdagen de richting en hun denkbeelden mogen aangeven. Een tussenstand van de ontwikkelingen is medio 2008 gegeven tijdens een speciale inloopbijeenkomst in de Vredekerk. Omdat deze vorm van communiceren aanspreekt, is het de bedoeling na de besluitvorming in de raad opnieuw in elk geval een dergelijke bijeenkomst te laten plaatsvinden, eventueel gecombineerd met De Groene Compagnie en de nieuwe Structuurvisie. De verschillende documenten zullen op de gemeentelijke website worden geplaatst of staan daar inmiddels al.