Gemeente Zwolle

Trapjeswoningen niet monumentaal

Datum uitgave persbericht: 01/20/2009

De zogenoemde trapjeswoningen in Holtenbroek 1 krijgen niet de status van gemeentelijk monument. De Trapjeswijk heeft door aanpassingen in het verleden te weinig monumentale waarde.

Burgemeester en wethouders volgen het advies van een onafhankelijke commissie die aangeeft dat er geen reden is om de trapjeswoningen monumentaal te verklaren. De huizenblokken zijn in het verleden al dusdanig aangepast dat zo´n bijzondere status niet meer gerechtvaardigd is. Zo zijn gevelpuien gerenoveerd en kamers in de woningen samengevoegd. Bovendien is Holtenbroek inmiddels zo veranderd dat ook de stedenbouwkundige waarde van de buurt is afgenomen.

Gemeentelijke monumentenlijst

Een selectiecommissie met daarin vertegenwoordigers van de Vereniging Vrienden van de Stadskern, Stichting Levende Stadsgeschiedenis, de Zwolse Historische Vereniging, het Zwolse Architectuur Podium, het Oversticht en de gemeente vindt dat een monumentenprocedure niet hoeft te worden opgestart. De commissie boog zich deze maand over de waarde van de trapjeswoningen omdat de buurt in Holtenbroek was genoemd in het aanwijzingsproject voor gemeentelijke monumenten. Dat project biedt Zwollenaren de kans panden in de stad die mogelijk bijzondere waarde hebben aan te melden voor de gemeentelijke monumentenlijst.

Nieuwbouwplannen

Van de ruim veertig woningblokken resteren er nog zestien in de Trapjeswijk. Holtenbroek 1 is de afgelopen jaren grootschalig herontwikkeld. Woningcorporatie SWZ heeft nieuwbouwplannen voor de Trapjeswijk. Die zijn eind vorig jaar aan de buurtbewoners gepresenteerd.

Bron: afdeling Communicatie
Datum van 20-01-2009 tot 19-02-2009