Provincie Noord-Holland

Datum

21-1-2009

Onderwerp

Jacht op watervogels weer toegestaan

Selina Douma

Met ingang van 21 januari 2009 is het jachtverbod op wilde eenden in Noord-Holland opgeheven. Ook de ontheffingen voor het doden van watervogels zijn weer geldig. Dat heeft het College van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland gisteren besloten.

De provincie heeft dit besluit genomen in overleg met verschillende organisaties, zoals het Faunafonds, de Faunabeheereenheid, de Vogelbescherming, de Faunabescherming, LTO en de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging.

Vanwege de winterse weersomstandigheden had de provincie Noord-Holland op 10 januari jl. besloten om de jacht op wilde eenden te sluiten en de geldende ontheffingen voor het doden van watervogels tijdelijk op te schorten. Het ging hierbij om de ontheffingen voor de brandgans, de grauwe gans, de knobbelzwaan, de kolgans, de meerkoet, de rietgans, de rotgans en de smient. De jacht en schadebestrijding voor deze watervogels werd verboden door de aanhoudende vorst, waardoor er minder voedsel en schuilmogelijkheden voor de dieren aanwezig waren. Door de ingezette dooi zijn de weersomstandigheden voor watervogels nu dermate verbeterd dat de beschikbaarheid voor voedsel weer voldoende is. Door het eerder besluit op het jachtverbod in te trekken, mag er vanaf 21 januari tot 31 januari weer op de wilde eend gejaagd worden. Op 31 januari sluit het jachtseizoen voor de jacht op de wilde eend. Vanaf 21 januari zijn de ontheffingen op het doden van watervogels weer van kracht.